Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 11 Issue 4
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- Pages.13-16
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- 1982
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Hydrolytic Conversion of Sawdust into Metabolizable Sugars
톱밥가루의 가수분해(加水分解)에 의한 당생산(糖生産)
- Kim, Dong-Woo (Dept. of Food Technology, Joong Kyung Junior College) ;
- Cho, Kwang-Yun (Dept. of Food Technology, Joong Kyung Junior College) ;
- Bae, Kook-Woong (Dept. of Food Technology, Joong Kyung Junior College)
- Published : 1982.12.30
Abstract
The hydrolytic conversion of sawdust was studied by sulfuric acid-enzymatic and sodium hydroxide-enzymatic treatments. Sugars were identified by paper chromatography and quantified colorimetrically. Sawdust yielded dextrose and xylose in concentrations ranging from 3.01 to 3.64 and 3.48 to 6.61 grams per 100g. Under optimum conditions, the total concentration of sugars was 10.7 grams per 100 grams.
성장이 빠르며 임산가공학적으로 많이 이용되지 않고 있는 이태리 포플라를 이용하여 6탄당과 5탄당으로 가수분해를 시켰으며 다음과 같은 결과를 얻었다. 기질을 산으로 가수분해 시킨결과 황산 농도 15%에서 1시간 작용시에는 14.82%, 산과 효소 가수 분해시에는 산 농도 20%에서 3시간 처리시 20.20%가 분해되었다. NaOH의 알카리로 처리시에는 1%의 농도 3시간이 지나 9.8%의 분해도를 보였고, 알카리 효소 처리시에는 10.48%까지 분해되었다. 또한 이와같은 실험에서 톱밥 가수분해에 대한 최적조건은
Keywords