Abstract
An experiment was conducted to obtain the basic information about competitive ability of rice against weeds as affected by culm length at the Yeongnam Crop Experiment Station, Office of Rural Development in 1980. More weeds were harvested from the plot of short statured cultivar, Manseogbyeo compared to the plot of Cheongcheongbyeo that was approximately 10cm taller than Manseogbyeo regardless of planting density variables. Weeds also decreased as rice population increased from $30{\times}15cm$, $40{\times}(10{\times}10cm)$ and to $10{\times}10cm$, in order. The degree of weed suppression and floristic composition was varied depending upon plant spacing and weeding regime subjected at the previous year. The degree of weed suppression became increased with increasing rice population. The degree of weed suppression at the $10{\times}10cm$ plant spacing showed as high as hand weeding subjected in the previous year. However, in terms of floristic composition, Scirpus hotarui Roxb. became dominant when rice had cultivated at $10{\times}10cm$ plant spacing in the previous year while S. hotarui and Sagittaria pygmaea Miq. were both important in the hand weeding plot. The highest grain yield of rice showed at the $10{\times}10cm$ plant spacing while no significant difference was observed between $40{\times}(10{\times}10cm)$ and $30{\times}15cm$ plant spacings for both weeding regimes and both cultivars. However, response of grain yield to weeding regime was differed in two cultivars. For Manseobgyeo, significant grain yield decreased in no weeding plot regardless of plant spacing variables. But in case of Cheongcheongbyeo, grain yield reduction was only recognized at the $30{\times}15cm$ plant spacing. Based on these result it could be concluded that Cheongcheongbyeo (10cm taller in height) seemed to be more competitive against weeds than Manseogbyeo.
수도(水稻)의 간장(稈長) 차이(差異)가 잡초(雜草)와의 경쟁력(競爭力)에 미치는 영향(影響)을 알기 위해 통일형품종(統-型品種) 중(中)에서 간장(稈長) 차이(差異)가 약(約) 10cm인 청청(靑靑)벼와 만석(萬石)벼를 공시(供試)하여 재식거리(我植距離)를 달리하여 1980년(年) 포장시험(圃場試驗)으로 실시(實施)하였던 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 잡초발생량(雜草發生量)은 간장(稈長)이 짧은 만석(萬石)벼가 간장(稈長)이 긴 청청(靑靑)벼보다 많았고 재식거리별(我植距離別)로는 밀식(密植)인 $10{\times}10cm$ 구(區)에서는 잡초발생량(雜草發生量)이 가장 적었다. 2. 잡초발생(雜草發生)에 대한 재식거리(我植距離)의 잔류효과(殘留效果)는 밀식(密植)일수록 잡초발생(雜草發生) 억제효과(抑制效果)가 높았는데 $10{\times}10cm$ 구(區)에서는 전년(前年)에 손으로 제초(除草)한 구(區)와 거의 비슷한 잡초발생(雜草發生) 억제효과(抑制效果)가 있었다. 그러나 발생(發生)되는 잡초(雜草)의 구성(構成)은 달랐는데 손으로 제초(除草)한 구(區)는 올챙고랭이와 올미가 거의 비슷한 비율(比率)로 발생(發生)되나 밀식구(密植區)($10{\times}10cm$)에서는 올챙고랭이가 올미보다 높은 발생비율(發生比率)을 보였다. 3. 벼 수량(收量)은 품종(品種) 및 제초방법(除草方法)에 관계없이 밀식구(密植區)인 $10{\times}10cm$ 구(區)에서 가장 높았으며 $30{\times}15$ cm 구(區)와 $40{\times}(10{\times}10cm)$ 구간(區間)에는 통계적(統計的)인 통계적(統計的)인 유의성(有意性)이 인정(認定)되지 않았으나 제초방법간(除草方法間)에는 품종적(品種的) 차이(差異)가 인정(認定)되었다. 4. 잡초발생(雜草發生)에 의한 수량검소(收量減少)는 주(主)로 엽면적감소(葉面積減少)와 수수감소(穗數減少)에 기인(基因)되며 일수립수(一穗拉數), 등숙비율(登熟比率) 및 천립중(千拉重)은 그다지 영향(影響)을 받지 않았다. 5. 이상(以上)의 결과(結果)로 미루어 보아 잡초(雜草)와의 경쟁력(競爭力)은 간장(稈長)이 큰 청청(靑靑)벼가 간장(稈長)이 짧은 만석(萬石)벼보다 큰 것으로 인정(認定)된다.