Studies on the Citric Acid Fermentation with Fungi (Part I) Isolation and Identification of Strains

사상균에 의한 구연산발효에 관한 연구 (제I보) 균주의 분리 및 동정

  • 성낙계 (경상대학교 식품가공학과) ;
  • 김명찬 (경상대학교 식품가공학과) ;
  • 심기환 (경상대학교 식품가공학과) ;
  • 정덕화 (경상대학교 식품가공학과)
  • Published : 1980.03.01

Abstract

For the Purpose of studies on the citric acid fermentation, 579 strains of Aspergilli were isolated from natural sources of microorganisms. Out of them, the strains of M-80 and M-315 which produced relatively larger amount of citric acid than any others were selected after calling out an extensive screening test. The results obtained in light of the manual of Raper had been shown that the selected strains of M-80 and M-315 were identified as Aspergillus usamii mut. shirousamii, Aspergillus ficuum, respectively.

자연계로부터 구연산생성능이 강한 균주를 분리, 선정하여 동정한 결과는 다음과 같다. 1. Aspergillus 속에 속하는 균주 579주를 분리하여 각종 실험을 한 결과 표면배양으로는 분리균 M-80, M-315를, 야내배양으로는 M-315를 공식 균으로 선정하였다. 2. 선정균 M-80, M-315를 Raper등의 분류법에 따라 동정한 결과는 각각 Aspergillus usamii mut. shirousamii, Aspergillus ficuum으로 추정되었다. 3. 발육최적배지는 맥아즙한천배지였으며 M-315는 55$^{\circ}C$, M-80은 6$0^{\circ}C$에서 30분간 처리로서 각각 사멸되었고 생육PH는 대체로 PH3~6에서 양호하였다.

Keywords