Studies on the Yellow Pigment Produced by Monascus SP. CS-2 Part II Isolation and Preparation of Yellow Pigment.

Monascus SP.가 생산하는 황색색소에 관한 연구 제2보 황색 색소의 분리 및 정제

  • Kim, Hyun-Soo (Foods Research and Development Center, Cheil Sugar Co.) ;
  • Jang, Wook (Foods Research and Development Center, Cheil Sugar Co.) ;
  • Lee, Hee-In (Foods Research and Development Center, Cheil Sugar Co.) ;
  • Bae, Jong-Chan (Foods Research and Development Center, Cheil Sugar Co.) ;
  • Yoo, Ju-Hyun (Department of Food Engineering Yonsei Univ.)
  • 김현수 (제일제당(주) 식품연구소) ;
  • 장욱 (제일제당(주) 식품연구소) ;
  • 이희인 (제일제당(주) 식품연구소) ;
  • 배종찬 (제일제당(주) 식품연구소) ;
  • 유주현 (연세대학교 식품공학과)
  • Published : 1980.09.01

Abstract

Yellow pigments were extracted with mixture of 60% -ethanol and petroleum ether (1 : 2) by method of partition chromatography in petroleum ether phase. The absorption curve of yellow pigments solution exhibits maximum peak at wave length range of 394-403um. By thin layer chromatography yellow pigments preparation were found to consists of monascin(yellow), monascidin A (pale yellow) and one unknown (orange-yellow) compound. Isolated fat soluble yellow pigments were changed to water soluble by N-KOH (adjust pH 9). The resulted product obtained were yellow pigments of K-salt complex.

홍국균의 배양액으로부터 황색 색소를 분리하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 60%-ethanol-petroleum ether (1:2)의 혼합유기 용매로부터 partition chromatography 방법으로 색소를 추출하여 petroleum ether층에서 황색 색소를 얻었다. 2. 추출한 황색 색소의 최대 흡광도는 394-403nm 이었으며 적색계색소는 함유되어 있지 않았다. 3. Thin layer chromatography에 의한 황색계 색소는 황색의 Monascin이 대부분이었고 주황색의 unknown 물질 및 pale yellow의 Monascidin A가 소량 함유되어 있었다. 4. 분리한 지용성의 황색 색소를 N-KOH로 검화시켜 수용성인 K염 복합 황색색소로 정제하였다.

Keywords