Abstract
The red ginseng extract and its components were investigated for their activation effects on the growth of Saccharomyces cerevisiae IAM and Saccharomyces formosensis No. 396 IAM. Changes in the number of cells, alcohol production, $CO_2$ evolution, pH and the rate of sugar consumption and of fermentation were compared during growth at $30^{\circ}C$ for 120 hours. The addition of ethanol extract and saponins from red ginseng were found to exihibite a significant increase in all physiological activaties of yeast, and its maximum activites were obtained at 1.5% ethanol extract concentration. The physiological effects of panaxadiol and panaxatriol, two major groups of saponin, were also compared to those of crude saponin and found that the former showed a small increase in physiological changes. However the difference was not significant. The overall contents of ginsenosides of ethanol extract and crude saponin during fermentation were not significantly affected by the growth of roasts, except a small increase in ginsenoside $-Rg_2$ and decrease in -Rd.
홍삼(紅蔘)의 ethanol추출물(抽出物)과 crude saponin, panaxadiol 및 triol계(系) 사포닌이 주정효모(酒精酵母) Saccharomyces cerevisiae IAM와 Saccharomyces formosensis No. 396 IAM의 생리(生理)에 미치는 영향을 조사하기 위하여 Hayduck 10% glucose 배양액(培養液)에 홍삼성분(紅蔘成分)을 $0{\sim}8.0%$의 농도(濃度)로 첨가(添加)하고 $30^{\circ}C$에서 120시간(120時間) 정치배양하면서 그 효과(效果)를 조사하였다. 효모(酵母)의 세포수(細胞數), 주성분(酒精分)의 생산량(生産量) 및 당(糖)의 소비율(消費率)가 발효율(醱酵率)은 2균주(2菌株) 모두가 홍삼(紅蔘)의 추출성분첨가전구(抽出成分添加全區)에서 무첨가구(無添加區)에 비(比)하여 증가(增加)되었고 ethanol 추출물(抽出物)은 1,5%첨가(添加)에서 사포닌은 Sacch. cerevisiae가 PD, Sacch. formosensis는 PT첨가(添加)에서 각각(各各) 최대(最大)의 증가(增加)를 나타내었다. $CO_2$의 발생량(發生量)에서도 같은 경향(傾向)으로 ethanol추출물(抽出物) 1.5%첨가(添加)에서 가장 빠르고 초대치(最大値)를 보였고 그이하(以下) 또는 그이상(以上)에서는 오히려 발효가 억제되었다. pH는 발효가 진행됨에 따라 서서히 저하되었다. 효모처리 발효는 첨가 홍삼추출성분(紅蔘抽出成分)의 사포닌패턴조성(組成)에 거의 영향을 주지않았으나 $ginsenoside-Rg_2$는 약간 증가되고 $ginsenoside-Rd$는 약간 감소되는 경향으로 2균주(菌株) 모두에서 나타났다.