Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 12 Issue 3
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- Pages.191-200
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- 1979
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
STUDIES ON THE UTILIZATION OF ANTARCTIC KRILL 1. Compositional Characteristics of Fresh Frozen and Preboiled Frozen Krill
남대양산 크릴의 이용에 관한 연구 1. 크릴의 식품원료학적인 성상
- PARK Yeung-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan) ;
- LEE Eung-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan) ;
- LEE Kang-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan) ;
-
PYEUN Jae-Hyeung
(Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan) ;
- RYU Hong-Soo (Kunsan Fisheries Junior College) ;
- CHOI Su-An (Busan Teachers College) ;
- KIM Seun-Bong (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan)
- 박영호 (부산수산대학 식품공학과) ;
- 이응홍 (부산수산대학 식품공학과) ;
- 이강호 (부산수산대학 식품공학과) ;
-
변재형
(부산수산대학 식품공학과) ;
- 류홍수 (군산수산전문대학) ;
- 최수안 (부산교육대학) ;
- 김선봉 (부산수산대학 식품공학과)
- Published : 1979.09.01
Abstract
For the use of antarctic krill as a fond protein source its compositional characteristics were investigated as the first part of the work includes other subjects such as processing of drill paste, concentrates, and fermented or seasoned product. In general composition of fresh frozen and preboiled frozen krill on board, the contents of crude fat and free amino nitrogen were higher in the former than in the latter which contained a high amount of ash. VBN was rather high as much as 37.6 and
새로운 단백질자원인 남빙양산크릴의 효율적인 이용을 위한 기초자료를 얻기 위하여 식품원료학적인 특성의 구명에 주목적을 두어 연구를 수행하였다. 즉 1978년 1월 30일 남비양에서 어획하여 생동결 및 자숙동결한 크릴을 시료로 하여 일반성분조성, 아미노산조성, 중금속류의 함량, 가식부의 비율, 해동시의 drip 발생량 및 그 결성 등에 대하여 연구검토하였으며, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 1. 일반성분조성에 있어서 생동결크릴은 자숙동결크릴에 비하여 지방 및 유리아미노실소의 함량이 높고 회분함량이 낮았다. VBN량은 생동결크릴이
Keywords