느타리버섯 재배기간중 배지의 성분변화에 관한 연구

Studies on the Compositional Change of Media During Oyster Muchroom Cultivation

  • 홍재식 (전북대학교 농과대학 농화학과)
  • 발행 : 1979.03.01

초록

나왕과 소나무배지에서 느타리버섯 재배기간 중 배지의 성분변화를 파악하기 위하여 종균접종시부터 수확이 끝나는 폐상시까지의 두 가지 배지와 버섯의 여러가지 성분을 분석하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1) 느타리버섯의 전체수량은 나왕배지에서 6.39kg/$m^2$, 소나무배지에서 6.31kg/$m^2$이었고, 양배지 모두 94% 1, 2주기에서 얻어졌다. 2) 재배기간중 양배지의 회분량은 증가 되었으나 유기물은 감소되었으며 수분은 종균접종시 약 79%이던 것이 균사번식기간 중에 다소 감소되었고 그 이후부터는 큰 변화가 없었다. 3) 두 가지 배지의 전질소는 점차적으로 감소되었고 불용성질소의 절대감소량은 수용성 질소보다 컸으며 아미노태 질소는 계속 증가의 추세를 보이었다. 4) 두 가지 배지에서 pentosan, $\alpha$-cellulose, lig-nin 및 C/N율은 점차적으로 감소되었고 환원당, trehalose, mannitol은 계속 증가의 추세를 보이었다. 5) 두 가지 배지에서 P, K, Mn, Zn은 감소되었고, Mg, Ca, Fe, Cu는 불규칙하게 변화되었다. 6) 재배기간중 CMC 당화활성과 CMC 액화활성은 균사번식후부터 2주기 수확까지는 두 가지 배지에서 점차적으로 증가되었으나 그 이후부터는 감소되었다. Xylanase활성은 1주기보다 2주기에서 급격히 상승되었고 3주기부터는 서서히 감소되었으며, protease 활성은 균사번식 후 최고의 활성도를 보였다가 점차로 감소하였다. 또한 배지의 pH는 재배기간에 걸쳐 다소 감소되었다. 7) 두 가지 배지에서 버섯의 각 주기별 성분변화는 1~3주기까지는 거의 비슷하였으나 4주기에서는 다소 감소의 추세를 보였다.

In order to investigate the compositional change of the lauan and pine sawdust media during the coltivation of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) chemical components of the two media and mushroom were analized periodically from spawning to ending. The results are summerized as follows: 1) The total yield of mushroom from the lauan sawdust media was 6.39 kg/$m^2$, and from the Pine saw-dust media 6.31 kg/$m^2$, 94% of which was produced from the first and second cropping period. 2) In both media ash content increased gradually, while organic matter content decreased as the cultivation progressed. Moisture content, which was about 79% at the time of spawning, decreased a little during the priod of mycelial propagation, after which no change was observed. 3) Total nitrogen content of the two media decreased gradually as the cultivation progressed, and total loss of insoluble nitrogen was greater than that of soluble nitrogen. Amino nitrogen content tended to increase continually. 4) In both media pentosan, $\alpha$-cellulose, lignin and C/N ratio decreased gradually, while the content of reduced sugar, trehalose and mannitol continued to increase. 5) In both media phosphorus, potassium, manganese and zinc decreased, and magnecium, calcium, iron and copper showed irregular changes. 6) CMC-saccharifying and liquefying activity gradually increased from after mycelial propagation to the second cropping, after which it decreased in both media. Xylanase activity rapidly and greatly increased during the second cropping period rather than the first period. At the start of the third cropping period the activity decreased slowly. Protease activity was highest after mycelial propagati, after which it gradually decreased. The pH of the two media decreased as the cultivation progressed. 7) In both media little change was observed in the content of the components of mushroom cropped from the first to the third period, but slight decrease was noticed at the fourth cropping.

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