한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제10권2호
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- Pages.245-249
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- 1978
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- 0367-6293(pISSN)
인삼(人蔘)의 Polyphenol 성분(成分)에 관한 연구(硏究) -제(第)1보(報) Gas chromatogram에 의한 각종(各種) 인삼제품(人蔘製品) 및 오가피(五加皮)의 Polyphenol pattern의 비교(比較)-
Studies on Polyphenol of Ginseng -1. Comparison of Polyphenol pattern of various Ginseng products & Acanthopanax with Gas chromatogram-
- Lee, Sung-Woo (Hanyang University) ;
- Kozukue, Nobuyuki (Kenmei Junior College(Japan)) ;
- Bae, Hyo-Won (Korea Ginseng Research Institute) ;
- Lee, Jong-Hwa (Korea Ginseng Research Institute)
- 발행 : 1978.04.30
초록
채소 과실 속에 널리 존재(存在)하는 10종(種)의 polyphenol 성분(成分)의 표준물질 혼합물(混合物)과 각종 인삼제품(人蔘製品) 및 오가피(五加皮)의 polyphenol 추출물(抽出物)에서 얻은 gas chromatogram를 통하여, 각각의 polyphenol pattern을 비교한 결과는 다음과 같다. 1. 한국(韓國) 미국(美國) Canada산(産)의 피부백삼(皮付白蔘) 및 한국산홍삼(韓國産紅蔘) 사이의 polyphenol pattern에는 서로 약간의 차이가 있을 뿐 매우 비슷하다. 그리고 이들 인삼제품(人蔘製品)의 polyphenol pattern의 peak 가운데서
Gas chromatogram of standardized samples for 10 different kinds of polyphenol components, which contained universally in common vegetables and fruits, and those of polyphenol extracts from various ginseng products and Acanthopanax, were revealed, respectively. The consequent results are as follows; 1. There were practically no obvious difference in the polyphenol pattern among white ginseng with skin of either Korean, American, Canadian products, or Korean red ginseng. There was, however, no coincidence in
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