Studies on the Utilization of Persimmons -(Part 6) Investigation of the Optimum Thickness of Film Bag for Polyethylene Film Storage of Fuyu-

감의 이용(利用)에 관(關)한 연구 -(제6보(第六報)) 부유시의 Polyethylene Film 저장(貯藏)에 따른 최적(最適) Film 두께의 조사(調査)-

  • Sohn, T.H. (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Choi, J.U. (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Seog, H.M. (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Cho, R.K. (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Seo, O.S. (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Kim, S.T. (Hyoseong Women College) ;
  • Ha, Y.S. (Pohang Business Junior College) ;
  • Kang, J.H. (Korea Social Work Junior College)
  • 손태화 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 최종욱 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 석호문 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 조래광 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 서온수 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김성달 (효성여자대학) ;
  • 하영선 (포항실업전문학교) ;
  • 강주회 (한국사회사업대학 병설 전문학교)
  • Published : 1978.02.28

Abstract

In a series of studies on the utilization of persimmons, the purpose of this experiment was to examine the optimum thickness of film using different number of persimmons per film bag. 'Fuyu', persimmon variety was used in this investigation. The results obtained were as follows: The optimum thickness of the film bag was 0.08mm, 0.06mm, and 0.04mm for the bags packed with 3, 10 and 50 persimnons, respectively. The changes in the ratio of firmness, loss of fresh weight, titrable acidity and percentage of sugar contents were minimal in these three optimum combinations than the others. These results could be explained by the balanced optimum gas concentration, $CO_2$ 5-10% and $O_2$ 5%, in those three optimum combination. Therefore, it was suggested that the different thickness of film bag needs a particular number of fruits packed per bag for the long term storage in persimmons.

단감(부유시)의 polyethylene film저장(貯藏)에 따른 최적(最適) 두께의 film을 구명(究明)하기 위(爲)하여 film의 두께별(別)로 0.04mm구(區), 0.06mm구(區), 0.08mm구(區), 0.10mm구(區)의 4구(區)로 나누고 각구별(各區別)로 감과실(果實)의 개체수(個體數)를 3개(個), 10개(個), 50개(個)로 다시 나누어 저장중(貯藏中) film포장내(包裝內)의 기체조성(氣體組成) 및 성분변화(成分變化)와 외관(外觀)의 변화(變化)를 조사(調査)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1) 3개(個) 포장구(包裝區)에서는 0.08mm구(區), 10개포장구(個包裝區)에서는 0.06mm구(區), 50 개(個) 포장구(包裝區)에서는 0.04구(區)가 film포장내(包裝內)의 $O_2$ 5%, $CO_2\;5{\sim}10%$선(線)의 평형(平衡)을 저장중(貯藏中) 가장 잘 유지(維持)하였다. 2) 경도(硬度) 및 중량(重量)의 변화(變化)와 산도(酸度) 및 당도(糖度)의 변화(變化)에서도 3개(個) 포장구(包裝區)는 0.08mm구(區), 10개포장구(個包裝區)는 0.06mm구(區), 50 개(個) 포장구(包裝區)는 0.04mm구(區)가 가장 변화(變化)가 적었으며 외관(外觀)의 변화(變化)에서도 같은 결과(結果)이었다. 총괄적(總括的)으로 볼 때 동일품종(同一品種)의 과실(果實)에 있어서도 단위(單位)부피당(當) 수용(受容)하는 감과실(果實)의 개체수(個體數)가 증가(增加)함에 따라 기체투과성(氣滯透過性)이 좋은 얇은 두께의 film을 사용(使用)하는 것이 효과적임을 알 수 있었다.

Keywords