Asparagine Biosynthesis in Soybean Sprouts

콩나물의 Asparagine 생합성(生合成)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Byun, Si-Myung (Department of Biological Science and Technology, Korea Advanced Institute of Science) ;
  • Huh, Nam-Eung (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Lee, Chun-Yung (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Seoul National University)
  • 변시명 (한국과학원 생물공학과) ;
  • 허남응 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 이춘영 (서울대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1977.03.31

Abstract

Asparagine biosynthesis by soybean sprouts grown under the dark conditions has been demonstrated. The amount of free asparagine synthesized in ten day-old soybean sprouts increases to 22.7% on the dry weight base. The effects of nitrogen compounds such as $NH_4Cl,\;(NH_4)_2SO_4$ and urea on asparagine synthesis during the sprouting were examined and the results showed that urea was more effective than other two compounds. Glutamine-dependent asparagine synthetase was partially purified (8.6 folds) through ammonium sulfate fractionation, followed by Sephadex G-150 gel filtration. The enzyme was very labile and required protection by thiol groups or high level of glycerol. The mixture of ATP and $Mg^{++}$ ion also stabilized the enzyme activity. The enzyme utilized glutamine more effectively than ${NH_4}^+$ as an amide donor for the formation of asparagine. The enzyme required L-aspartate (Km=3.1 mM), L-glutamine, ATP and $Mg^{++}$. It showed pH optimum of 7.5 and catalyzed the formation of ${\beta}-aspartyl$ hydroxamate in the presence of L-aspartate, ATP, $Mg^{++}$ and $NH_2OH$ in the reaction mixture.

콩나물에 많이 존재하는 Asn의 생합성(生合成)에 관하여 연구하고자 콩나물 생육기간중(生育其間中) 수분함량(水分含量) 및 Asn 함량을 조사한 결과 10일째 수분(水分)은 $85{\sim}90%$에 달했으며 Asn은 6일째부터 급격히 증가하여 10일째는 건물량(乾物量)의 22.7%에 달하였다. 콩나물 100 g에서 Asn을 추출(抽出)한 결과 2.29g을 얻었고 재결정하여 1.62 g을 얻었다. 콩나물 생육시(生育時) $NH_4Cl,\;(NH_4)_2SO_4$ 및 urea를 살포하여 질소화합물에 대한 영향을 고찰하였던 바 $NH_4Cl$$(NH_4)_2SO_4$구(區)는 Asn이 control보다 약간 증가하였으나 urea구(區)는 10일째 29.5%로 증가하였다. 콩나물에서 asparagine synthetase를 $(NH_4)_2SO_4$ fractionion 및 Sephadex G-150에 의해 정제하여 8.6배 정제하였다. 이 효소는 매우 불안정(不安定)하였으나 glycerol, mercaptoethanol 및 기질(基質)인 ATP, $Mg^{++}$이온에 의해 보호를 받았으며 이 산소(酸素)에 의해 최고(最高)의 Asn이 생성(生成)되는 ATP, Gln(또는 ${NH_4}^+$)의 농도는 표준반응 용액에서 각각의 구성농도를 변화시키면서 측정하였을 때 ATP 10 mM, ${NH_4}^+$는 50 mM, Gln은 10 mM이었다. $Mg^{++}$이온 대신 $Mn^{++}$, $Zn^{++}$, 및 $Fe^{++}$로 대치할수 없었으며 Asp에 대한 Km값은 3.1 mM이었고 효소작용의 최적(最適) pH는 7.5이었다. Amide donor로서 $NH_2OH$로 대치한 결과 ${\beta}-aspartyl$ hydroxamate가 생성(生成)되어, 효소의 열불안성(熱不安性), amide donor로서 Gln 이용 및 SH기(基)에 의한 효소안정성을 비추어 보아, 같은 두과식물(荳科植物)인 완두와 비슷하게 asparagine synthetase는 ${\beta}-aspartyl$ adenylate의 중간반응(中間反應)을 거치는 기작(機作)에 의해 Asn을 생합성(生合成)하는 것을 알았다.

Keywords