Studies on Soybean Protein [Part ll]-Isolation and Subunit Composition of Multiple 7S Globulins-

대두(大豆) 단백질(蛋白質)에 관(關)한 연구(硏究) 제2보[第二報]-7S Globulin중의 복합단백질(複合蛋白質)의 분리(分離) 및 그 구성(構成) Subunit에 대하여

  • Lee, C.Y. (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Kim, I.S. (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Kim, S.U. (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Seoul National University)
  • 이춘영 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김인수 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김수언 (서울대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1977.03.31

Abstract

The multiple 7S globulins composed of two fractions (A and B) in the electrophoresis with Davis' method were isolated at different stages of the soybean seed development. Electrophoresis of their subunits liberated in PAWU solvent [phenol-acetic acid-water (2 : 1 : 1) solution plus 5M urea] yielded 4 major bands. Observation of both the electrophoretic bands of the multiple 7S fractions(7S-A and 7S-B) and those of their subunits was suggestive of a similarity of the subunit pattern between two 7S fractions. The two fractions in multiple 7S globulins were isolated with DEAE-Sephadex A-50 column$(2.0{\sim}100cm)$ chromatography. They were separated into 2 fractions in a linear gradient concentration of 0.28 to 0.40M NaCl with phosphate buffer (pH 7.8) containing 10mM ${\beta}-mercaptoethanol$(ME). The isolated protein was dissociated into subunits with two different solvent systems; in PAWU solvent and in Tris-HCl buffer(pH 8.0) containing 1% sodium dodecyl sulfate (SDS) and 40mM ME. The dissociated subunits were subjected to electrophoresis in PAWU-treated 7.5% acrylamide gel and in 1% SDS-treated 5.6% acrylamide gel. In PAWU gel electrophoresis, total 7S globulin was separated into 5 major bands, two of which were occupied in common by two 7S fractions(7S-A and 7S-B). In SDS gel electrophoresis, total 7S globulin was separated into 7 major bands, three of which were overlapped with the subunit of the two 7S fractions. The above results alluded us to the presence of a common and/or similar subunit between the multiple 7S globulins.

대두(大豆)(Glycine max cultivar Gwang-gyo)의 각 성숙시기(成熟時期)에 나타나는 7S globulin을 분리하여 Davis 방법(方法)에 의한 전기영동과 PAWU용매에 의해서 유리(遊離)되는 그들의 subunit를 전기영동한 결과 7S globulin중의 복합단백질간(複合蛋白質間)에는 그 구성(構成) subunit에 유사성(類似性)이 있음을 시사하였다. 7S globulin의 복합단백질(複合蛋白質)을 DEAE-Sephadex A-50으로 크로마토그라피하여 분리하였다. 이때 pH 7.6의 인산완충액(燐酸緩衝液)에서 NaCl의 농도구배(濃度句配)가 0.28M부터 0.40M 사이에서 두 개의 분획(分劃)으로 분리되었다. 이들 명(名) 단백질(蛋白質)의 subunit를 5M urea와 1% SDS로 유리(遊離)시켜 7.5% acrylamide-PAWU gel과 5.6% acrylamide-SDS gel에서 전기영동하였다. 그 결과 subunit의 하전량(荷電量)에 의해서 분리되는 PAWU gel전기영동에서 7S globulin이 5개의 주 분리대로 분리되고 그중 2개의 분리대가 7S-A globulin과 7S-B globulin에 공유(共有)되어 있었다. 또 subunit의 분자량(分子量)에 따라서 분리되는 SDS gel 전기영동에서는 7S globulin이 7개의 주 분리대를 나타내는데 그 중에서 3개의 분리대가 7S-A와 7S-B 분획에 공유(共有)되어 있었다. 따라서 7S globulin의 복합단백질간(複合蛋白質間)에는 구성(構成) subunit간(間)에 유사성(類似性)이 있는 것으로 나타났다.

Keywords