Studies on the Preparation of Dried Sweet Potato and it s Utilization

절간(切干)고구마의 제조(製造)와 이용(利用)에 관한 연구(硏究)

  • Published : 1977.09.28

Abstract

To dry the sweet potato efficiently, the fresh sweet potato was soaked in hot water of $60{\sim}65^{\circ}C$ for $1{\sim}1.5hrs.$ and cut into 0.5cm thick slices, followed by pressing at $40kg/cm^2$. This predehydrated cake contained $43{\sim}55%$ moisture and can be dried further either by sundrying or hot air drying. Using the dried sweet potato, ethanol was produced (ethanol production; 433l/M/T) by the conventional alcohol fermentation. The extracts as a by-product ($340{\sim}450ml$ per Kg of fresh potato) contained 5% total sugar and may be used directly for alcohol fermentation without further concentration.

절간(切干)고구마의 한 제조방법(製造方法)을 모색하기 위하여 그 기초적시험을 실시한바 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. (1) 생(生)고구마에 $60{\sim}65^{\circ}C$에서 $1{\sim}1.5$시간(時間) 온수처리(溫水處理)하여 착즙(搾汁)하면 고구마의 즙액분리(汁液分離)에 유리(有利)하다. (2) 온수처리(溫水處理)한 고구마를 착즙(搾汁)하기 전에 세단(細斷)하면 고구마즙액(汁液)의 유출량(流出量)이 증가(增加)한다. (3) 온수처리후(溫水處理後) 세단(細斷)고구마는 $40kg/cm^2$ 정도의 압력(壓力)으로 가압(加壓)할 때 생(生)고구마 1kg당 $340{\sim}450ml$의 고구마즙액(汁液)을 유출(流出)하며 생(生)고구마의 탈수율(脫水率)은 $45{\sim}57%$ 정도이다. (4) 가압(加壓) 탈수(脫水)된 고구마(압서(壓薯))는 수분(水分) $57{\sim}60%$를 함유(含有)하고 천일(天日)이나 인공적(人工的)으로 건조(乾燥)가 용이(容易)하다. (5) 제조(製造)된 절간(切干)고구마는 주정발효원료(酒精醱酵原料)로서 재래(在來) 절간(切干)고구마 보다 우수하다(주정생성량(酒精生成量) $433l/{\frac{M}{T}}$). (6) 분리된 고구마즙액(汁液)은 총당(總糖)이 5%정도로서 주정발효원료(酒精醱酵原料)가 될 수 있다.

Keywords