Varietal Difference in Protein, Carbohydrate, P,K,Ca and Mg Content of Naked Barley

과맥품종별 단백질(蛋白質) 탄수화물(炭水化物) 및 P.K.Ca 및 Mg 함량(含量)

  • 박훈 (농업기술연구소)
  • Published : 1976.03.30

Abstract

Fifteen naked barley cultivars including radiation breeding lines from three places were analized for crude protein, carbohydrates, P, K, Ca, Mg and tested protein by dye binding method and biuret method. Their content and simple correlation analyses among them were as follows. 1. Protein content was 7.67 for average (max. 10.3 in Baegdong, min. 6.0 in Bangju) that was lower than in milled barley and had significant (at p=0.01) correlation with dye binding capacity (r=0.769) and biuret absorbance (r=0.616). 2. Protein content also had significant correlation with $P_2O_5$(r=0.607, p=0.01) and with MgO(r=0.498, p=0.05). 3. There was great difference in protein content among radiation breeding lines(max. 8.40, min. 6.75%). 4. Naked barley appeared to be lower in carbohydrate content but higher in crude ash to compare with milled barley. 5. There was significant correlation(r=0.560, p=0.01) between Ca and K, indicating competition in uptake or translocation to grain. 6. Carbohydrate content showed the highest negative correlation with protein content but it was not significant. 7. The low protein variety (Bangju) showed higher yield than the high protein one (Baegdong) both with (16%) and without (48%) fertilizers.

과맥 15개(個) 품종(品種) 또는 선발조건(選拔係統)(3개(個) 도원(道院)에서 재배(栽培)한 것)에 대(對)하여 단백질(蛋白質), 탄수화물(炭水化物) 및 P, K, Ca, Mg를 분석(分析)하고 염색법(染色法)과 Biuret에 의(依)한 단백질(蛋白質) 검정(檢定)을 하였으며 이들 상호간(相互間)의 상관관계(相關關係)를 분석(分析)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 단백질함량(蛋白質含量)은 평균(平均) 7.67%(최대(最大)백동 10.3, 최소(最少)방주 6.0%)로 대맥(大麥)보다 낮았으며 염색법(染色法)(DBC)과는 r=-0.769, Biuret과는 0.616으로 1%에서 유의성(有意性)을 보였다. 2. 단백질함량(蛋白質含量)은 $P_2O_5$와 r=0.607, MgO와 0.498로 각각 1% 및 5%에서 유의성(有意性)을 보였다. 3. 방사선(放射線) 육종(育種) 계열(係列)의 단백함량(蛋白含量)은 최대(最大) 8.40%, 최소(最少) 6.75%로 큰 차이를 보였다. 4. 과맥은 대맥(大麥)보다 탄수화물(炭水化物)이 적은 편이나 무기성분(無機成分) 함량(含量)은 높은 편이다. 5. Ca는 K와 r=-0.560의 1%에서 유의상관(有意相關)을 보여 곡실(穀實)에로의 전류(轉流) 또는 흡수(吸收)에서의 길항적(拮抗的) 관계(關係)가 있는 것 같다. 6. 탄수화물함량(炭水化物含量)은 유의성(有意性)은 없으나 단백질함량(蛋白質含量)과 최대부상관(最大負相關)을 보였다. 7. 고단백품종(高蛋白品種)(백동)보다 저단백품종(低蛋白品種)(방주)은 시비구(施肥區)(16%)에서나 무비구(無肥區)(47%)에서 수량(收量)이 높았다.

Keywords