후라빈생산성(生産性) Aspergillus oryzae의 인공돌연변이종(人工突然變異種)에 의(依)한 발효사료(醱酵飼料)의 제조(製造)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Published : 1960.12.31

Abstract

Riboflavin and protein fortified, fermented feed were prepared by cultivating koji mold of riboflavin producibility on sweet potato starch waste with addition of ammonium sulfate. Progressive riboflavin and protein yield were obtained in the feed with additive amount of ammonium sulfate up to 4%. The effect was further enchanced by mixing 1/4 amount of wheat bran and $2{\sim}3%$ calcium superphosphate with starch waste. The best fermented feed were fortified with 15% protein and 2.2 mg % of riboflavin while the starch content was decreased to 13%. The amino acid composition of mold body was studied.

1. 전분박(澱紛粕)에다 유안(硫安)을 첨가(添加)하고 $VB_1$ 생산성(生産性) 국균(麴菌)을 이용(利用)해서 고-지를 만들어 단백질급(蛋白質及) $VB_2$가 풍부(豊富)한 발효사료(醱酵飼料)를 만들었다. 2. 유안(硫安)의 첨가량(添加量)이 증가(增加)함에 따라 사료(飼料)의 단백질급(蛋白質及) $VB_2$ 량(量)도 증가(增加)하나 모든 조건(條件)으로 보아 $3{\sim}4%$를 그 한계량(限界量)으로 한다. 전분박(澱紛粕)에 그 4/1량(量)의 밀가울을 혼합(混合)하면 유안(硫安)의 동화률(同化率)을 6%까지 증가(增加)시킬수가 있다. 이같은 사료(飼料)는 건물중(乾物中)의 순단백질량(純蛋白質量)이 15%, $VB_2$ 량(量)이 2.20 mg%가 된다. 3. 단백질급원(蛋白質給源)으로서의 국균(麴菌)의 아미노산조성(酸組成)을 조사(調査)한 결과(結果) 10개(個)의 아미노산(酸)이 판명(判明)되었으며 사료(飼料)로서 양호(良好)함이 명백(明白)히 되었다.

Keywords