Anti-inflammatory and anti-allergic effect of soybean extracts produced by organic cultivation

유기농 대두 추출물의 항염증 및 항알레르기 효과

  • 정은경 (한림대학교 바이오메디컬학과, 생명공학연구소) ;
  • 서은혜 (주식회사 바이오웰스) ;
  • 박준호 (주식회사 바이오웰스) ;
  • 김영남 (강원도 농업기술원 농산물이용시험장) ;
  • 김경희 (강원도 농업기술원 농산물이용시험장) ;
  • 이병용 (한림대학교 바이오메디컬학과, 생명공학연구소)
  • Published : 2009.12.11

Abstract

This present study was carried out to investigate the biological effects of soybean extracts comparing organic and conventional cultivation. Cellular and molecular analysis was performed to determine anti-oxidative, anti-inflammatory, anti-apoptotic, and anti-inflammatory effects of both soybean extracts. First, we obtained various solvent extracts of soybeans such as water, ethanol, and methanol. Molecular and cellular analysis were performed with 0.1 mg/ml concentration of each solvent extracts. The results of anti-oxidative, anti-inflammatory and anti-apoptotic effects of organic cultivated soybean extracts were prominent than conventional cultivated soybean extracts. However, discrepancy between organic and conventional cultivated soybean extracts was not observed in anti-allergic effects determined by releasing histamine from rat mast cell line, RBL-2H3. Conclusively, organic cultivated soybeans have stronger effects than conventional cultivated soybeans in suppression of inflammation. In addition, organic soybeans could be applied as a functional food ingredient for treatment of chronic inflammation, asthma, and atopic dermatitis with enhanced anti-inflammatory activities.

유기농 및 일반재배 대두를 다양한 용매에서 추출하여 그 추출물에 대한 항산화 효과, 항염증 효과, 대식세포의 세포사멸 보호 효과, 그리고 알레르기 저해효과를 비교하였다. DPPH 법과 SOD 효소의 활성 측정으로 항산화 능력을 평가하였으며, 항염증 효과는 LPS로 유도시킨 Raw 264.7 세포주에서 염증 매개 단백질인 Cox-2와 iNOS의 발현량을 western blotting으로 조사하여 분석하였다. 또한 대식세포 보호 효과를 세포사멸 조절 단백질인 Bcl-xl의 발현량 조사로 평가하였고, 1 mM $H_2O_2$ 처리로 유도되는 세포사멸의 보호효과를 세포 수 측정법으로 조사하였다. 항알레르기 효과는 흰쥐의 비만세포인 RBL-2H3 세포주를 사용하여 IgE로 매개되는 비만세포의 탈과립화를 OPT assay로 측정하여 분석하였다. 그 결과, 일반 재배보다 유기 재배 대두 추출물이 더 좋은 항산화, 세포사멸 보호, 항염증 효과를 나타내었다. 특히 유기농 대두의 열수 추출물은 LPS로 유도시킨 염증반응을 효과적으로 억제하는 것으로 나타났다. 그러나 항알레르기 효과는 모든 추출물에서 히스타민 유리량이 약간 감소하는 것으로 나타나 유기농과 일반재배의 차이를 확인할 수 없었다. 대두에는 많은 유용한 생리활성물질 뿐 만 아니라 알레르기 유발 물질도 존재하는 것으로 알려져 있지만 조추출물 상태에서는 특이적인 알레르기 유발보다 오히려 항알레르기 효과가 나타났다. 결론적으로, 만성 염증 및 천식, 그리고 아토피피부염과 같은 염증관련 질환에는 유기재배된 대두가 일반 대두보다 좋은 억제 효과를 가지고 있다고 판단된다.

Keywords