담수에서의 안정적인 포말분리를 위한 포말생성 영향 인자

  • 신정식 (부경대학교 화학공학과) ;
  • 이주화 (부경대학교 화학공학과) ;
  • 서근학 (부경대학교 화학공학과)
  • Published : 2003.04.11

Abstract

The foam height was increased with the increase of protein concentration in the bulk solution and the decrease of the pore size. And it was increased at higher superficial air velocities and leveled off at beyond 0.84 cm/sec. It was the highest in the region of strong acid and foam height was recovered at pH 7. The influence of salts, such as NaCl, $NaHCO_3$, promoted to form.

단백질 농도가 증가할수록 포말생성 높이가 높게 형성되었으며 공기 분산기의 기공크기가 작아질수록 포말생성 높이가 높아지는 것으로 나타났다. 또한 공탑공기유속이 증가할수록 포말생성 높이도 증가했으나 0.84 cm/sec 이상에서는 포말생성 높이가 거의 일정하였다. pH의 영향에서는 강산에서 가장 높은 포말생성 높이를 보여주었고 중성인 pH 7 부근에서 포말생성 높이가 회복되었다. NaCl과 $NaHCO_3$의 염 농도에 대한 영향에서는 수중의 염 성분 존재가 포말생성을 촉진시켰다.

Keywords