육계사료내 마늘분말의 첨가 급여가 육계 성장과 콜레스테롤 대사에 미치는 영향

  • 유선종 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
  • 신승철 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
  • 김성권 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
  • 박유헌 (고려대학교 생명자원연구소) ;
  • 안병기 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
  • 강창원 (건국대학교 동물자원연구센터)
  • Published : 2003.11.01

Abstract

This experiment was conducted to evaluate the potential for dietary garlic powder(GP) on overall growth performances and cholesterol metabolism in broiler chickens. 1-d-old male chicks were fed diets containing 0 %(with or without antibiotics), 1 %, 3 % and 5% GP for 6wk. Body weight gains in GP 3 % and 5 % groups were significantly higher than that of control without antibiotics. The content of tissue cholesterol in GP containing diet groups tended to be reduced as compared to those of control. The expression of hepatic HMG-CoA reductase mRNA was reduced consistently by dietary GP. IB antibody titer In chicks fed GP containing diets was significantly higher than control without antibiotics.

육계사료내 마늘분말의 첨가 급여가 육계의 성장과 콜레스테롤 대사에 미치는 영향을 규명하기 위해 본 연구를 실시하였다. 1일령 육계에게 마늘분말을 첨가하지 않은 대조사료(항생제 첨가구 또는 무첨가구), 마늘분말을 1 %, 3 % 및 5 % 수준으로 첨가한 실험사료를 6주간 급여하였다. 증체량은 항생제 무첨가 대조구에 비해 마늘분말 3 % 및 5 % 첨가구에서 유의하게 증가하였다. 모든 마늘분말 첨가구에서 조직내 콜레스테롤 함량은 다소 감소하는 경향을 나타내었으며, 간내 HMG-CoA reductase mRNA의 발현이 저하되는 결과가 관찰되었다. IB 항체 생성량은 항생제 무첨가 대조구에 비해 모든 마늘분말 첨가구에서 유의하게 증가하는 결과가 관찰되었다.

Keywords