사료중 어유가 급성기 반응중인 육계 병아리에서 에너지 대사와 항산화효소 활성에 미치는 영향

  • 박인경 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실) ;
  • 김재환 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실) ;
  • 임진택 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실) ;
  • 이성일 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실) ;
  • 고태송 (건국대학교 축산대학 동물생명과학부 영양생명과학실험실)
  • Published : 2003.11.01

Abstract

Three experiment were designed to determine the effects of dietary(n-3) fatty acids on the growth-suppressive effects of the inflammatory response and anti-oxidant enzyme activity and balances of nitrogen and energy. Day-old chicks were fed diets containing 1.0 % soybean oil in experiment 1, or diets containing 1.0 % of fish oil in experiment 2, and then on 7-d of age chicks were fed diets containing 1.0 % of either soybean oil or fish oil. In experiment 3, day-old chicks were fed on diets containing 1.0 % of either soybean oil or fish oil. In chicks of half pens within each dietary treatments of each experiments, the acute phase response were induced by injecting with Salmonella typhymurium lipopolysaccaride(LPS) i.p. 3 times at 8, 10 and 12-d of age. During acute phase response, chicks fed dietary fish oil from 1-d of age enhanced energy balances and did not give negative effect on nitrogen balance and uric acid excretion, but elevated MnSOD and Cu/ZnSOD activity In liver and erythrocyte cytosols compared with those fed dietary soybean oil. The results indicated that enhanced daily gain and metabolizable energy value of diet in birds fed fish oil from one-d of age seems due to change on the antioxidants systems during acute phase response.

육계 병아리에서 어유 함유사료 급여에 의한 급성기 반응중의 생산성 감소 완화와 단백질 대사, 에너지 대사 및 항산화효소 활성의 관계를 조사하였다. 병아리에 1일령부터 어유 사료를 급여하면 급성기 반응중에 에너지 밸런스를 높이나 성장률, 요산 배설량과 질소 밸런스가 낮아지지 않았으며, 대두유 함유 사료를 급여한 것에 비하여 간장과 적혈구 세포액의 SOD 활성을 높였다. 이러한 결과는 어유 함유사료 급여로 급성기 반응중의 증체량 감소가 완화되는 효과는 항산화효소계의 조정과 에너지 급원의 소화관내 흡수 증가에 기인한다는 것을 나타낸다.

Keywords