Effect of Temperature on Catches of Anchovy and Laver In Eastern part of South Sea of Korea

한국남해동부해역에서 수온이 멸치와 김 생산량에 미치는 영향

  • 김현주 (부경대학교 해양산업공학(협)) ;
  • 권철휘 (부경대학교 해양산업개발연구소)
  • Published : 2003.11.01

Abstract

Water temperature data of National. Fisheries Research and Development Institute (NFRDI) during periods of 19m to 2002 were analyzed to investigate the effect of the water temperature on catches of anchovy and laver in the eastern part of the Southern Waters of Korea The annual catches of anchovy and laver increased gradually although they showed fluctuations each year. Our findings indicated tint the catches cf anchovy and laver were controlled by various oceanographic conditions, mainly water temperature. The appearance of cooler sea surface water, warmer water at 0 to 20 m depth, and bottom water of about $15^{\circ}C$ caused relatively lower catches.

수온과 멸치와 김 생산량의 관계를 규명하기 위해, $1980\~2002$년 한국 남해 동부해역에서 생산량과 해양관측자료를 분석하였다. 한국 남해 동부해역에서 년간 멸치와 김 생산량은 들 다 해마다 변동은 있으나 전반적으로 점차 증가하는 추세를 보였다. 멸치와 김 생산량은 해양환경 특히, 수온과 밀접한 관계가 있는 것으로 나타났다. 즉, 표층은 평년보다 높고, $0\~20m$에서의 수온은 평년보다 낮았을 때 특히 저층에 약 $15^{\circ}C$ 이하의 저온수가 존재했을 때, 들 다 생산량이 저조하였다.

Keywords