오미자(Schizandra Chinesis Baillon)추출물의 분획별 항상화활성 효과

  • 김지은 (대구대학교 공과대학 생물공학과, 파이토케미칼(주)) ;
  • 황현익 (대구대학교 공과대학 생물공학과, 파이토케미칼(주)) ;
  • 이인순 (대구대학교 공과대학 생물공학과, 파이토케미칼(주)) ;
  • 문혜연 (대구대학교 공과대학 생물공학과, 파이토케미칼(주))
  • Published : 2002.04.12

Abstract

To search for antioxidant compounds from plant resources, ethanol extracts of 10 plants species were investigated using DPPH method and SOD activity by NBT method. The highest activity was shown in the ethanol extracts of Schizandra Chinesis Baillon. And than, antioxidant effects and total polyphenol concentration were investigated in solvent fraction of ethanol extracts from Schizandra Chinesis Baillon. The DPPH inhibitory activity and SOD activity of ethyl acetate fraction (DPPH 51.6%, SOD 66.2%) and butanol fraction(DPPH 60.7%, SOD 67.4%) showed strong biological activities.

10 가지 식물추출물에서 항산화활성을 측정하여 가장 효과가 높았던 오미자를 선택하여 순차적으로 층분리 후, 각 유기용매층에 따라 분리된 추출물의 항산화 활성을 측정하였다. 그 결과 Ethyl acetate층 추출물 (DPPH 51.6%. SOD 66.2%)과 Butanol층추추물 (DPPH 60.7%, SOD 67.4%) 에서 가장 높은 항산화활성을 나타내었으며 총 polyphenol 함량 또한 Ethyl acetate층 (30000 mg/kg) 과 Butanol층 (30000 mg/kg)에서 높게 나타났으며, 특이한 점은 항산화 활성이 낮았던 water층 (39400 mg/kg) 에서 총polyphenol함량이 높았다.

Keywords