육계사료에 CLA와 다른 유지의 첨가.급여가 생산능력에 미치는 영향비교

  • 류명선 (전북대학교 동물자원과학과) ;
  • 김은성 (전북대학교 동물자원과학과) ;
  • 김상호 (축산기술연구소 가금과) ;
  • 최형송 (우석대학교 생명자원과학부) ;
  • 정문웅 (우석대학교 식품영양식품공학부) ;
  • 류경선 (전북대학교 동물자원과학과)
  • Published : 2001.11.01

Abstract

Two experiments were conducted to compare the dietary supplemental influence of conjugated linoleic acid(CLA), soybean oil(SBO) and commercial tallow(U) on performance and physiological related factor of broiler chicks. Diets contained CP 21.5, 19% and ME 3,100, 3,100kcal/kg for starting and finishing period. Each three levels(1.0, 2.0, 3.0%) of CLA, SBO, CT were supplemented to basal diets. Five hundred forty and three hundred sixty chicks were applied to 3${\times}$3, 2${\times}$3 factorial design with four replicates in Expt 1 and 2. Weight gain, food intake and feed conversion were weekly examined. Blood cholesterol, ND antibody titer, blood components and were measured at the end of experiment. Metabolizable energy(ME) were measured through the metabolic feeding trial in each oil. ME was 8,542, 9,179, 8,133 kcal/kg in CLA, SBO and CT, respectively. In Expt 1, weight gain of chicks fed 1% dietary oil was significantly lower than other treatments(P<0.05). Feed conversion was significantly improved in SBO supplemental groups of all treatments(P<0.05). In Expt 2, CLA supplements increased weight gain significantly for finishing period(P<0.05) compared to that of other treatments. Feed conversion of chicks fed 2% dietary oil was significantly improved relative that of 3%(P<0.05). HDL of 3% dietary supplemental oil treatments was significantly higher for finishing and starting period in Expt 1 and 2, respectively than other treatments(P<0.05). There were no significantly different M Antibody titer in Expt 1, but showed significance between dietary supplemental oil in Expt 2(P<0.05). CLA content of breast meat was 12.23, 18.74, 25.67 mg/g in 1, 2, and 3% CLA treatments and significantly different between them(P<0.05). As the results of these experiments, feeding CLA tended to improve the weight gain compared In that of other dietary oil, but was not increase the ND antibody titer of broiler chciks. CLA content of breast meat also showed the significance at different level of dietary supplement.

여러 종류의 유지를 수준별로 육계사료에 첨가 ·급여시에 생산성, ND항체가 혈중 콜레스테롤 및 혈액의 성상에 미치는 영향을 구명하기 위하여 두 차례의 사양실험을 5주간 시행하였다. 전기 3주 동안 사료내 조단백질은 21.5%, ME 3,100kcal/kg으로 하였고 후기에는 조단백질 19%, ME 3,100kcal/kg 수준으로 급여하였다. 처리구는 실험 1과 2에서 CLA, 대두유, 시판용 우지를 각각 1, 2, 3%와 2, 3%씩 기초사료에 첨가 ·급여하였으며, 처리구당 4반복, 반복당 IS수로 전체 540수와 360수를 공시하였다. 조사항목으로 증체량, 사료섭취량, 사료요구율은 주간별로 측정하였으며, 혈중 콜레스테롤 및 ND 항체가는 실험종료시에 측정하였고 ME는 대사실험을 통하여 측정하였다. 본 연구에 이용된 CLA, SBO, 시판용 우지의 ME는 각각 8,542, 9,179, 8,733 kcal/kg으로 분석되었다. 실험 1에서 사육후기와 전 기간에 1%유지의 첨가구는 보다 높은 수준의 급여구에 비하여 현저하게 증체가 낮았으며(P<0.05), SBO급여구는 CLA급여구에 비하여 사료요구율이 현저하게 개선되었다(P<0.05). 실험 2에서는 사육후기에 CLA급여는 SBO와 CT에 비하여 증체량이 현저하게 높았다(P<0.05). 사료요구율은 2%유지급여구에서 3%유지 급여구에 비하여 현저하게 개선되었다(P<0.05). 실험 1과 실험 2의 3주령에서 HDL은 3%급여구에서 다른 급여구에 비하여 현저하게 높았다(P<0.05). NOD항체가는 CLA와 다른 유지급여구간에 통계적인 차이가 없었지만 실험 2에서는 유지 첨가수준간에 통계적인 차이가 있었다(P<0.05). 계육내 CLAisomer는 1, 2, 3% 급여구에서 각각 12.23, 18.74, 25.67 mg/g으로 처리구간에 현저한 차이를 보였다(P<0.05). 본 연구의 결과 CLA의 급여는 SBO와 CT에 비하여 증체량을 개선하고 혈중HDL을 높여주는 경향을 보였지만 ND항체가는 개선되지 못하였다.

Keywords