머캅탄류 검출을 위한 Thiobacillus thioparus가 생산하는 메칠머캅탄 산화효소의 분리 및 정제

  • 김상준 (한국과학기술원 화학공학과) ;
  • 신현재 (생명공학연구소 당생물학 연구실) ;
  • 양지원 (한국과학기술원 화학공학과)
  • Published : 2000.04.08

Abstract

Methyl mercaptan oxidase was isolated and purified from Thiobacillus thioparus TK-m for the detection of mercaptans. The procedure of purification involved DEAE-Sephacel and Superose 12 column chromatographies with recovery yields of 47.5 and 48.5 %, and specific activity of 374 and 1240.8 units/mg-protein, respectively. The molecular weight of purified methyl mercaptan oxidase was determined to be 66.1 kDa by SDS-PAGE. Optimum temperature for activity was observed at $55\;^{circ}C$. This enzyme was activated by $(NH_4)_2SO_4$ and NaCl and inhibited by $NH_4Cl$.

Thiobacillus thioparus TK-m에서 메칠머캅탄(MM) 가스를 기질로 메칠머캅탄 산화효소(MMO)를 유도할 수 있었으며 DEAE-Sephacel과 Superose 12 컬럼 크로마토그래피를 이용하여 정제하였다. 이때 얻어진 각 효소의 비활성은 각각 374과 1240.8 units/mg-protein이었으며 효소의 최적 온도는 $55\;^{circ}C$였다. 상기 정제된 효소액은 SDS-PAGE상에서 66.1 kDa의 분자량을 가지며 20 mM $(NH_4)_2SO_4$ 혹은 200 mM NaCl의 첨가에 대해 최대 활성을 보였다. 글리세린, 에탄올, 아세톤의 첨가에 대해 효소활성은 부분적으로 불활성화되었으며 메탄올에 대해서는 저해받지 않았다. Purpald 발색법을 이용한 흡광도의 변화는 구강내 존재하는 MM 가스로부터 생성될 수 있는 수 십 nmol의 범위의 포름알데하이드에 대해 눈으로 인지가능한 발색시스템에 사용할 수 있음을 확인하였다.

Keywords