초록
이 연구에서는 식중독 발생건수를 원인물질별로 나눈 자료와 합한 자료를 별개로 분석하여 예측값을 유도한 후 계층구조를 만족하도록 하는 계층 시계열 예측에 대해 알아본다. 원인물질별 식중독 방생건수는 영과잉 포아송 회귀모형과 음이항 회귀모형으로 분석하고 합한 식중독 발생건수 포아송 회귀모형과 음이항 회귀모형으로 분석한다. 계층 시계열 예측을 위해 최적결합 중 하나인 Wickramasuriya 등 (2019)의 MinT 추정이 사용되었다. 계층조정 과정에서 발생한 음의 예측값은 0으로 수정하고 나머지 최하위 변수에 가중치를 곱해 계층구조를 만족시킨다. 실증분석 결과를 보면 원인물질별 예측에서는 계층조정을 한 결과와 하지 않은 결과에 차이가 거의 없었으나 주요, 기타 및 전체에 대한 예측에서는 계층조정 한 결과가 대체로 우수한 것으로 나타났다. 중요한 것은 계층조정을 하지 않으면 최하위 변수의 예측빈도가 주요나 기타의 예측빈도 보다 큰 경우도 발생하지만 제안된 방법을 적용하면 계층구조를 이루는 예측값을 얻을 수 있다.
In this paper, we investigate hierarchical time series forecasting that adhere to a hierarchical structure when deriving predicted values by analyzing segmented data as well as aggregated datasets. The occurrences of food poisoning by a specific pathogen are analyzed using zero-inflated Poisson regression models and negative binomial regression models. The occurrences of major, miscellaneous, and overall food poisoning are analyzed using Poisson regression models and negative binomial regression models. For hierarchical time series forecasting, the MinT estimation proposed by Wickramasuriya et al. (2019) is employed. Negative predicted values resulting from hierarchical adjustments are adjusted to zero, and weights are multiplied to the remaining lowest-level variables to satisfy the hierarchical structure. Empirical analysis revealed that there is little difference between hierarchical and non-hierarchical adjustments in predictions based on pathogens. However, hierarchical adjustments generally yield superior results for predictions concerning major, miscellaneous, and overall occurrences. Without hierarchical adjustment, instances may occur where the predicted frequencies of the lowest-level variables exceed that of major or miscellaneous occurrences. However, the proposed method enables the acquisition of predictions that adhere to the hierarchical structure.