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식용 감미료 사카린과 에이스셜팜 칼륨의 식물 성장 저해 연구

Study of Plant Growth Inhibition with Edible Sweetener Saccharin and Acesulfame Potassium

  • 김동균 (신라대학교 반려동물학과)
  • 투고 : 2023.07.30
  • 심사 : 2023.09.05
  • 발행 : 2023.09.30

초록

시판 중인 식용 감미료 5종류는 자당을 대체할 수 있는 물질이기에 다이어트 제품으로 사용된다. 동물과 인체에 끼치는 영향에 관한 연구에서 동물세포의 특징 실험으로 배출 중심 연구를 하여 안정성을 입증해왔고 적은 양의 축적은 무시해왔다. 반면에 식물은 외부 물질을 흡수하여 분해하거나 축적하는 물질대사 작용을 하기에 식물체를 사용하여 분해 가능성과 축적 가능성의 효과를 연구할 수 있다. 발아된 보리와 콩나물을 사용하여 시판 중인 사카린과에이스셜팜 칼륨(에이스 K)의 식물 체내에서 물질대사 영향을 조사하였다. 발아된 보리와 콩나물 성장에서 사카린과 에이스 K 는 식물 성장에 대한 저해 효과를 잎, 줄기, 뿌리에서 저 농도에서부터 모든 기관에서 공통으로 나타났다. 또 시간이 지남에 따라 사멸하는 증상이 명확하게 나타나는 것을 관찰할 수 있어서 식물 체내에 축적된다고 볼 수 있다. 축적된 양이 증가함에 따라 독성효과가 증가하여 식물이 물질대사를 하지 못하는 상태에 이르러 잎 끝부분부터 검정으로 변색하여지고 사멸상태에 이른다. 축적된 인공감미료를 제거하기 위해서 증류수에서 배양하여 회생 가능성을 시도하였지만 분해되지 않는 물질로 작용하고, 독성을 피하지 못하고 사멸된다. 이것은 사카린과 에이스 K는 세포 내에서 배출하지 못한다. 독성효과가 계속 되어서 성장을 억제하고 결국에는 세포를 사멸하게 한다고 사료된다.

Five commercially available edible sweeteners are used as diet products because they can replace sucrose. In studies on the effects on animals and the human body, stability has been proven by excreting-oriented studies with characteristics of animal cells, and accumulation in small amounts has been ignored. On the other hand, plants can absorb, degrade, and accumulate foreign substances, so the effect of degradability and accumulation potential can be studied using plants. Metabolic effects in plants of commercially available saccharin and acesulfame potassium (Ace K) were tested using germinated barley and bean sprouts. In germinated barley and bean sprouts, saccharin and ace K showed inhibitory effects on plant growth in all organs from low concentrations in leaves, stems and roots. In addition, it can be observed that the symptoms of death appear clearly over time, so it can be seen that they are accumulated in the body of the plant. As the accumulated amount increases, the toxic effect increases and the plant reaches a state where it is unable to metabolize, turning black from the tip of the leaf and reaching a state of death. In order to remove the accumulated artificial sweetener, recovery was attempted by culturing in distilled water, but it acts as a substance that is not degraded and dies without avoiding toxicity. Saccharin and ace K cannot be excreted from the cell. Its toxic effects are thought to be persistent, inhibiting growth and eventually leading to cell death.

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참고문헌

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