동물성 단백질 보충 소재로써 콜라겐의 가치

The Value of Collagen as an Animal Protein Supplement Material

  • 박신영 (공주대학교 동물자원학과) ;
  • 김학연 (공주대학교 동물자원학과)
  • Sin-Young Park (Department of Animal Resources Science, Kongju National University) ;
  • Hack-Youn Kim (Department of Animal Resources Science, Kongju National University)
  • 발행 : 2023.05.18

초록

키워드

참고문헌

  1. (주)이마트. 2023. Accessed at April 26. https://peacock.emart.com/product/detail?productKey=8804985322346
  2. Alao BO, Falowo AB, Chulayo A, Muchenje V. 2017. The potential of animal by-products in food systems: Production, prospects and challenges. Sustainability 9: 1089.
  3. FAO. 2006. Livestock's Long Shadow: Environmental Issues and Options.
  4. Irshad A, Sharma BD. 2015. Abattoir by-product utilization for sustainable meat industry: A review. Journal of Animal Production Advances 5: 681-696. https://doi.org/10.5455/japa.20150626043918
  5. Park SY, Kim HY. 2022. Effect of wet- and dry-salting with various salt concentrations on pork skin for extraction of gelatin. Food Hydrocolloids 131: 107772.
  6. 강선문, 김윤석, 설국환, 성필남, 조수현, 김진형. 2021. 돼지 뒷다리고기의 대체로써 머릿고기의 첨가 수준이 비유화형 훈연 가열 소시지의 냉장저장 중 이화학적 품질특성에 미치는 영향. 한국식생활문화학회지 36: 76-83. https://doi.org/10.7318/KJFC/2021.36.1.76
  7. 연구개발특구진흥재단. 2021. 글로벌 시장동향보고서: 콜라겐 펩타이드 시장.
  8. 이정아, 김계웅, 김학연, 최주희. 2019. 닭발 젤라틴 분말과 밀 식이섬유를 혼합한 겔 매트릭스의 품질 특성. 동물자원연구 30: 79-86.
  9. 정경아, 이창주. 2021. 효소를 이용한 저분자 토종 닭발 콜라겐의 제조 및 품질 특성. 한국식품과학회지 53: 695-700. https://doi.org/10.9721/KJFST.2021.53.6.695