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A Study on the Effects of Tourism SNS Benefits on the Customer's Intention to Reuse through the Value of Tourism SNS

관광 SNS 효익이 관광 SNS 가치를 통해 재이용의도에 미치는 영향 연구

  • Kim, Dae-Seok (Department of Management Consulting, Daejeon University) ;
  • Hong, Jung-In (Department of Management Consulting, Daejeon University) ;
  • Seo, Young-Wook (Department of Management Consulting, Daejeon University)
  • 김대석 (대전대학교 경영컨설팅학) ;
  • 홍정인 (대전대학교 융합컨설팅학과) ;
  • 서영욱 (대전대학교 융합컨설팅학과)
  • Received : 2021.03.23
  • Accepted : 2021.04.26
  • Published : 2021.04.30

Abstract

The purpose of this study is to understand the relationship between the subfactors(economic benefits, customized benefits, psychological benefits) of tourism SNS benefits and the intention to reuse tourism SNS values, and propose measures to revitalize the tourism industry through marketing strategies that can continuously provide differentiated services from customers through long-term relationship formation, increase profits, maintain and secure customers. This study conducted an empirical analysis of 326 people aged 19 or older. The results of the study are as follows. First, in the relationship between tourism SNS benefits(Economic benefits, customized benefits, psychological benefits) and tourism SNS values(economic value, functional value, emotional value), it was confirmed that tourism SNS benefits have a positive impact on all of the tourism SNS values. Second, in the relationship between the sub-factors of tourism SNS values and the intention of reuse, it was analyzed that all sub-factors of SNS values have a positive effect on the intention of reuse. Based on result of this study, developing contents such as mobility apps to strengthen long-term relationships with customers to maximize the value of tourism SNS and tourism SNS will improve the reuse of tourism service.

본 연구는 관광 SNS 효익의 하위요인(경제적 효익, 고객화 효익, 심리적 효익)과 관광 SNS 가치의 하위 요인(경제적 가치, 기능적 가치, 감정적 가치)이 재이용의도에 미치는 영향 관계를 파악하고, 도출된 결과를 이용하여 관광산업의 장기적인 관계 형성을 통해 고객에게 지속적인 차별화된 서비스를 제공하고, 수익증대를 도모해야 한다. 이를 위해서 기존 고객 유지 및 확보할 수 있는 마케팅 전략을 통해 관광산업 활성화를 위한 방안을 제시하고자 하는 데 목적이 있다. 본 연구는 19세 이상의 성인 326명을 대상으로 실증분석을 시행하였다. 연구 결과는 다음과 같다. 첫째, 관광 SNS 효익 하위요인(경제적 효익, 고객화 효익, 심리적 효익)과 관광 SNS 가치의 하위요인(경제적 가치, 기능적 가치, 감정적 가치)의 관계에서 관광 SNS 효익의 하위요인이 관광 SNS 가치의 모든 하위요인에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 확인되었다. 둘째, 관광 SNS 가치의 하위요인(경제적 가치, 기능적 가치, 감정적 가치)과 재이용의도 간의 관계에서 SNS 가치의 모든 하위요인이 재이용의도에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 분석되었다. 이러한 연구 결과를 기초로 하여 온라인 환경에서 관광산업의 지속적인 성장을 유지하기 위해서는 고객 강화를 위한 장기적인 관계 형성이 필수이다. 모빌리티 앱(App)과 같은 콘텐츠를 개발하여 효율적인 마케팅 전략의 필요성을 제시함과 동시에 고객이 인지하는 관광 SNS 효익과 관광 SNS 가치를 극대화한다면 관광상품의 재이용의도가 향상될 것으로 사료된다.

Keywords

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