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양송이 재배 중 배지에서 분리한 미생물의 상호작용 분석

Analysis of the behavior of microorganisms isolated from the medium during cultivation of Agaricus bisporus (button mushroom)

  • 민경진 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
  • 박혜성 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
  • 이은지 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
  • 유병기 (농촌진흥청 국립농업과학원 농업공학부) ;
  • 이찬중 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과)
  • Min, Gyeong-Jin (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Park, Hae-sung (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Lee, Eun-Ji (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Yu, Byeong-kee (Smart Farm Development Division, National Institute of Agricultural Science, RDA) ;
  • Lee, Chan-Jung (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA)
  • 투고 : 2021.06.03
  • 심사 : 2021.06.25
  • 발행 : 2021.06.30

초록

본 시험은 재배과정 중 배지에서 분리한 미생물의 특성을 조사하여 이들 미생물과 버섯균의 생육과 연관관계를 밝히고자 하였다. 짚, 계분 등 배지 재료에서 분리한 미생물의 양송이 균주에 대한 억제 정도는 국내 육성 양송이 균주가 외국에서 수입한 양송이 균주 보다 생육 억제 정도가 낮은 경향을 보였다. 양송이 배지 발효 단계별 분리 미생물의 양송이 품종간 균사 생육 억제 정도는 국내 육성 품종인 새도가 다른 품종보다는 생육이 좋았다. 그리고 발효과정이 진행됨에 따라 버섯균에 대한 억제 정도는 약해지는 경향을 보였다. 양송이 배지에서 분리한 미생물을 합성배지(CDA)에 도말한 뒤 버섯균사를 접종하여 균사의 생육을 조사한 결과와 분리균을 도말하고 항온기에서 2일간 배양한 후 배지를 완전히 뒤집어 배지의 뒷면 중앙에 버섯 균사를 접종하여 균사 생육을 조사한 결과를 비교 분석한 결과 양송이균의 생육 정도가 비슷한 경향을 보이는 것으로 보아 양송이 배지에서 분리한 미생물은 분비성 물질을 통해서 버섯균의 생육과 증식에 영향을 미친다는 것을 알 수 있었다. 양송이 균의 생육을 촉진하는 미생물을 분리한 결과 21균주가 선발되었고 대부분 4차 뒤집기 이후에서 많이 선발되었다. 대표적인 균주로는 Alcaligenes faecalis B-4-28, Comamonas testosteroni B-4-31, Acinetobacter soli B-4-40 등이 있다.

This experiment investigates the characteristics of microorganisms isolated from a medium during cultivation process and reveals the relationship between these microorganisms and the growth of Agaricus bisporus. The domestically grown strains of Agaricus bisporus displayed a higher inhibition growth rate against microorganisms isolated from straw, chicken manure, and medium than imported strains. As for inhibition of mycelial growth among mushroom cultivars of the microorganisms separated by each fermentation step from the mushroom medium, the domestic cultivar, 'Saedo,' grew more vigorously among other cultivars. As the fermentation progressed, it was confirmed that inhibitation of microorganisms against Agaricus bisporus was weakened. A total of 21 strains of microorganisms that promote mushroom growth were isolated in the 4th turning process, and the microorganisms isolated from the mushroom medium affect the growth and as yield of the mushroom through secretory substances.

키워드

과제정보

본 연구는 농촌진흥청 국립원예특작과학원 기관 고유연구과제(PJ014361022021)에 의하여 수행된 연구결과의 일부로 이에 감사드립니다.

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