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A Study on the Encapsulation of Cosmetic Emulsion Using Microfluidics

Microfluidics를 이용한 화장품 에멀젼 캡슐레이션에 대한 연구

  • 정남균 (인하공업전문대학교 기계과) ;
  • 진홍종 ((주)케이피티 연구개발센터)
  • Received : 2020.09.02
  • Accepted : 2021.01.08
  • Published : 2021.01.31

Abstract

The cosmetic industry is technology-intensive in the field of fine chemistry and continues to grow globally. The functional aspects have been mainly emphasized in the past to increase the market share in these cosmetics industries. Recently, however, efforts have been made to attract the attention of consumers to the visual effects as well as the excellent performance of cosmetics at home and abroad. Accordingly, cosmetic manufacturers are trying various technologies that encapsulate the cosmetic emulsion and modify the shape, color, and texture of the emulsion capsule. The basic and easiest method of encapsulating emulsion is dropping the emulsion through the nozzle from emulsion storage. On the other hand, the existing method of encapsulating emulsion has a limit in reducing the size of the capsule. In this study, the limit was shown by theory and numerical analysis method, and the emulsion encapsulation phenomena occurring in the micro-channel were studied to apply microfluidics as an alternative.

화장품 산업은 정밀화학분야로 기술집약적인 산업이며 세계적으로 지속적인 성장률을 보이고 있다. 이러한 화장품 산업에서 시장 점유율을 높이기 위해 과거에는 기능적 측면이 주로 강조가 되어 왔으나, 최근에는 국내외적으로 화장품의 우수한 성능과 더불어 시각적 효과로 소비자의 관심을 유도하려는 노력이 고조되고 있다. 이에 따라 화장품 제조업체에서는 화장품 에멀젼을 캡슐화하고 에멀젼 캡슐의 형태, 색상 및 질감 등을 다양하게 변형시킬 수 있는 기술을 다방면으로 시도하고 있는 상황이다. 에멀젼을 캡슐화하는 기본 방식은 에멀젼 저장소에 에멀젼을 채워 넣고 노즐을 통해 에멀젼을 낙하시키는 방법으로 업체에서 가장 쉽게 이용할 수 있다. 그러나, 에멀젼을 캡슐레이션하는 기존 방식은 캡슐의 사이즈를 줄이는 데 한계가 있다. 본 연구에서는 이러한 기존 방식의 한계를 이론 및 수치해석방법으로 고찰하였으며, 이러한 방식의 문제를 해결하기 위한 대안책으로 미세유체역학(Microfluidics)을 적용하기 위하여 마이크로 채널 내에서 발생하는 에멀젼 캡슐레이션 현상을 연구하였다.

Keywords

References

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