고려인삼의 식품위생 안전성 이해

Understanding of the Safety of Korean Ginseng In terms of Food Hygiene

  • 발행 : 2020.10.18

초록

키워드

참고문헌

  1. 양성호, 윤정의, 석근영, 안철우, 조갑빈, 현재석 (2004). 최신식품위생학. 서울, 수학사.
  2. 곽이성, 박채규, 황미선, 이훈상, 홍순기, 도재호, 한경호 (2008). 고려인삼을 이용한 건강 기능성 제품개발전망. 고려인삼연구와 산업. 2(1): 15-26.
  3. Song JH, Park MJ, Kim E, Kim YC (1990). Effect of Panax ginseng ongalactoseamine induced cytotoxicity in primary cultured at hepatocytes. YahakHoeji34: 341-347.
  4. Yokozawa T, Kobayashi T, Oura H, Kawashima Y (1985). Studies on the mechanism of hypoglycemic activity of ginsenoside-Rb2 on streptozotocinediabetic rats. Chem Pharm Bull133: 869-872.
  5. Okuda H, Yoshida R (1980). Studies on the effects of ginseng components ondiabetes mellitus. Proc 3rd Int Ginseng Symp. Korea Ginseng Tobacco Research Institute. Korea. p.53-57.
  6. Yamamoto M, Uemura T (1980). Endocrinological and metabolic actions ofginseng principles. Proc 3rd Int Ginseng Symp. Korea Ginseng Tobacco ResearchInstitute. Korea. p.115-119.
  7. Tomoda M, Takeda K, Shimizu N, Gonda R, Ohara N (1993). Characterization of acidic polysaccharides having immunological activities from root of Panaxginseng. Biol Pharm Bull. 16: 22-25. https://doi.org/10.1248/bpb.16.22
  8. 식품안전포럼 (2011). 식품안전포럼 활성화 방안 및 향후계획: 우리나라 식품 사건사고. 한국식품공업협회 식품안전지원단. p.15-24.
  9. 식품안전포럼 (2012). 식품안전포럼 위해정보 공유 및 소비자 소통. 한국식품공업협회 식품안전지원단. p.15-23.
  10. 지식경제부 기술표준원 (2012). 2012년 서울 시험인증산업 국제심포지움 (2012 Seoul International Symposium on Conformity Assessment). Seoul Plaza Hotel
  11. 인삼산업법 (2012). 농림수산식품부.www.mifaff.go.kr.
  12. 식품위생법 (Food Sanitation Act) (2011). 한국식품공업협회.www.kfia.or.kr.
  13. 식품공전 I (식품의 기준 및 규격, 기타 및 별표) (2011). 한국식품공업협회.
  14. 식품공전 II (일반 시험법) (2011). 한국식품공업협회.
  15. 건강기능식품공전 (식품의 기준 및 규격) (2013). 한국식품공업협회.www.foodnara.go.kr.
  16. 식품첨가물공전 (2009). 한국식품공업협회.
  17. 곽이성 (2011). 인삼,홍삼제품의 식품위생 법률 및 품질관리동향. 고려인삼연구와 산업. 5(1): 7-21.
  18. Labuza TP (1982). Shelf-life Dating of Foods, Food & Nutrition Press INC.
  19. 이영춘외 6인 (1987). 가공식품의 Shelp-life 예측. 한국식품과학회지.