Understanding of the Safety of Korean Ginseng In terms of Food Hygiene

고려인삼의 식품위생 안전성 이해

  • Published : 2020.10.18

Abstract

Keywords

References

  1. 양성호, 윤정의, 석근영, 안철우, 조갑빈, 현재석 (2004). 최신식품위생학. 서울, 수학사.
  2. 곽이성, 박채규, 황미선, 이훈상, 홍순기, 도재호, 한경호 (2008). 고려인삼을 이용한 건강 기능성 제품개발전망. 고려인삼연구와 산업. 2(1): 15-26.
  3. Song JH, Park MJ, Kim E, Kim YC (1990). Effect of Panax ginseng ongalactoseamine induced cytotoxicity in primary cultured at hepatocytes. YahakHoeji34: 341-347.
  4. Yokozawa T, Kobayashi T, Oura H, Kawashima Y (1985). Studies on the mechanism of hypoglycemic activity of ginsenoside-Rb2 on streptozotocinediabetic rats. Chem Pharm Bull133: 869-872.
  5. Okuda H, Yoshida R (1980). Studies on the effects of ginseng components ondiabetes mellitus. Proc 3rd Int Ginseng Symp. Korea Ginseng Tobacco Research Institute. Korea. p.53-57.
  6. Yamamoto M, Uemura T (1980). Endocrinological and metabolic actions ofginseng principles. Proc 3rd Int Ginseng Symp. Korea Ginseng Tobacco ResearchInstitute. Korea. p.115-119.
  7. Tomoda M, Takeda K, Shimizu N, Gonda R, Ohara N (1993). Characterization of acidic polysaccharides having immunological activities from root of Panaxginseng. Biol Pharm Bull. 16: 22-25. https://doi.org/10.1248/bpb.16.22
  8. 식품안전포럼 (2011). 식품안전포럼 활성화 방안 및 향후계획: 우리나라 식품 사건사고. 한국식품공업협회 식품안전지원단. p.15-24.
  9. 식품안전포럼 (2012). 식품안전포럼 위해정보 공유 및 소비자 소통. 한국식품공업협회 식품안전지원단. p.15-23.
  10. 지식경제부 기술표준원 (2012). 2012년 서울 시험인증산업 국제심포지움 (2012 Seoul International Symposium on Conformity Assessment). Seoul Plaza Hotel
  11. 인삼산업법 (2012). 농림수산식품부.www.mifaff.go.kr.
  12. 식품위생법 (Food Sanitation Act) (2011). 한국식품공업협회.www.kfia.or.kr.
  13. 식품공전 I (식품의 기준 및 규격, 기타 및 별표) (2011). 한국식품공업협회.
  14. 식품공전 II (일반 시험법) (2011). 한국식품공업협회.
  15. 건강기능식품공전 (식품의 기준 및 규격) (2013). 한국식품공업협회.www.foodnara.go.kr.
  16. 식품첨가물공전 (2009). 한국식품공업협회.
  17. 곽이성 (2011). 인삼,홍삼제품의 식품위생 법률 및 품질관리동향. 고려인삼연구와 산업. 5(1): 7-21.
  18. Labuza TP (1982). Shelf-life Dating of Foods, Food & Nutrition Press INC.
  19. 이영춘외 6인 (1987). 가공식품의 Shelp-life 예측. 한국식품과학회지.