Abstract
The goal of this study was to isolate and identify the wild yeast strains in intestine of Othius punctulatus collected in Cheongju-si, Chungcheongbuk-do, Korea and characterize their unrecored yeast strains. We isolated 16 wild yeast strains from 5 intestine samples from Othius punctulatus. The 16 wild yeast strains were included three strains in the genus Aureobasidium, four strains in the genus Cystofilobasidium, one strain in the genus Mrakia, three strains in the genus Naganishia, two strains in the genus Saitozyma, two strains in the genus Sampaiozyma and one strain in the genus Scheffersomyces. Among them Cystofilobasidium capitatum YP53, Cystofilobasidium capitatum YP71, Cystofilobasidium macerans YS620, Cystofilobasidium macerans YS622, Mrakia aquatica YP158 and Scheffersomyces stipitis YI5 were recorded for the first time in Korea. The microbiological characteristics and carbon assimilation of these previously unrecorded yeasts were investigated. Almost all of them were oval-shaped. And, glycerol, L-arabinose, xylitol, and inositol are not utilized.
곤충 장으로부터 분리되는 야생 효모들의 종 분포특성을 알아보고자 충북대학교 주변 토양에 서서식하는 반날개과 곤충장 5점의 시료들로부터 16균주의 야생 효모들을 분리, 동정하였다. 야생 효모 16균주는Aureobasidium 속 3균주, Cystofilobasidium 속 4균주, Mrakia 속 1균주, Naganishia 속 3균주, Saitozyma 속 2균주, Sampaiozyma 속 2균주와 Scheffersomyces 속 1균주를 포함한다. 이들 중 Cystofilobasidium capitatum YP53, C. capitatum YP71, C. macerans YS620, C. macerans YS622, Mrakia aquatica YP158 및 Scheffersomyces stipitis YI56균주들을 국내 미기록 효모들로 최종 선별하였다. 선별한 국내 미기록 효모들의 균학적 특성과 탄소원의 자화성 등을 조사하였다. 이들은 모두 타원형의 세포 형태를 가지고 있으며, glycerol, L-arabinose, xylitol, inositol을 탄소원으로 이용할 수없었다.