Effect of Artificial Dyes on Vase Life in Cut Dianthus Caryophyllus 'White Liberty' Dyed Flower

카네이션 'White Liberty'의 염색화에 따른 인공염료가 절화수명에 미치는 영향

  • Jung, Jae Gan (Dept. of Horticulture and Landscape Architecture Graduate School, Daegu University) ;
  • Ku, Bon Soon (Major of Horticulture, Daegu University)
  • 정재간 (대구대학교 원예조경학과) ;
  • 구본순 (대구대학교 원예학전공)
  • Received : 2020.01.07
  • Accepted : 2020.02.04
  • Published : 2020.02.28

Abstract

Standard carnations are widely used in flower design as a mass flower, but there is a limit to the use in that it can not be used in various colors in addition to its own color. The purpose of this study was to investigate how does artificial dyes affect vase life, using standard carnations, and to improve utilization of dyeing carnations in floral design. Using standard carnation 'White Liberty', dyeing experiment was performed according to four kinds of chemicals for each of six dyes. Six different dyes from Koch(Robert Koch industries Inc., USA) as follows light blue(2386), lime green(2315), christmas red(2506), lavender(2200), orange fire(2268) and black(2012) have been used and four different chemicals as follows distilled water, 4% ethanol, 3% sucrose and 100mg·L-1 citric acid have been used with the cut Dianthus caryophyllus 'White Liberty'. As a result, six different dyes showed fast and excellent dyeing with 3% sucrose and 100mg·L-1 citric acid treatment. But vase life in other dyes except black and lavender tended to be similar to control(7 days).

스탠다드형 카네이션은 매스플라워로써 플라워디자인에 많이 이용되고 있으나 화색이 다양하지 못해 이용에 한계가 있다. 본 연구는 이용에 한계가 있는 스탠다드형 카네이션을 사용하여 최적 염색 상태의 처리 조건을 찾고 더 나아가 염색 카네이션의 화훼장식에서 활용도를 높이고자 수행하였다. 스탠다드형 카네이션 'White Liberty'를 이용하여 6가지 염료별로 4가지 화합물 처리에 따른 염색실험을 수행하였다. 실험은 염료 6가지 색[black(2012), lavender(2200), lime Green(2315), light blue(2386), christmas red(2506), yellow(2375) (Robert Koch Industries INC, USA)]과 4가지 화합물 처리(증류수, 4% 에탄올, 3% 설탕, 100mg·L-1 구연산)를 사용하였다. 결과적으로 6가지 염료 모두 3% 설탕과 100mg·L-1 구연산 처리가 빠른 염색과 염색정도에 우수한 경향을 나타냈다. 그러나 절화수명은 black과 lavender 염료를 제외한 나머지 염료에서 대조구(7일)와 유사한 경향을 보였다.

Keywords

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