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토기 내 잔존유기물을 활용한 한반도 선사·고대의 토기 사용과 식생활에 관한 연구

Prehistoric subsistence and pottery use in the ancient Korean Peninsula: New evidence from organic geochemical analysis of potsherds

  • Kwak, Seungki (Department of Archaeology and Anthropology at Kyungpook National University) ;
  • Shin, Sookjung (Hangang Institute of Cultural Heritage)
  • 투고 : 2019.05.29
  • 심사 : 2019.08.19
  • 발행 : 2019.09.30

초록

한국 고고학에서 토기는 그 출토 빈도만큼 많은 연구가 이루어진 유물이다. 지금까지는 주로 토기 표면에 시문된 문양이나 토기의 형태를 바탕으로 한 편년 연구들이 진행되어왔다. 하지만 연구자들의 주된 관심이 토기의 시간적 선후관계에 집중되어 토기 자체의 물리적 특성이나 토기에 잔존한 물질들을 연구하여 선사인들의 생활상을 복원해보는 시도는 상대적으로 부족했던 것이 사실이다. 본 연구에서 필자들은 한반도의 주요 선사 고대 유적에서 수습한 토기편에서 추출한 잔존유기물(Organic Residue)에 대한 GC-MS 분석과 안정동위원소 분석 결과를 바탕으로 선사시대 한반도의 토기 사용과 식생활에 관한 새로운 정보를 도출하고자 하였다. 산성을 띠는 한반도 토양의 특성으로 인해 유기물의 출토가 흔치 않은 상황에서 과거의 조리 활동으로 인해 토기 내부에 잔존해 있는 미량 유기물은 옛사람들의 식생활을 어림하는데 중요한 단서가 될 수 있다. 연구 결과, 각 유적의 시대와 입지에 따라 확연히 다른 생계 유형을 확인할 수 있었다. 내륙 깊숙이 자리한 춘천 중도 유적에서는 육상자원의 비중이 높음을 확인할 수 있었으며, 바닷가로의 접근이 가능한 광명 가학동 유적의 경우 해양자원을 소비한 증거를 확보할 수 있었다. 다른 한편으로, 선사시대에 속하는 위의 두 유적과는 시간적인 차이를 보이는 인천 구월동 삼국시대 유적에서는 지금까지 한국 고고학에서 크게 주목받지 못했던 낙농(酪農)의 가능성을 엿볼 수 있었다. 토기의 시간적인 선후관계 이외에 토기 자체에 대한 물리 화학적 연구가 활성화된다면 지금까지 알려지지 않았던 과거 사회에 관한 좀 더 많은 정보들이 도출될 수 있을 것이라 생각한다.

This study focuses on the understanding of human subsistence and pottery use during ancient times on the Korean peninsula through lipid analysis of potsherds from several major prehistoric settlement sites. Ancient human subsistence has been one of the long-standing topics in Korean archaeology. However, since the high acidity of sediments does not allow long-term preservation of organic remains, we still lack some critical information related to the prehistoric diet. Pottery contains relatively well-preserved organic remains created during past cooking events. Though pottery is one of the most studied material cultures in Korean archaeology, almost no attention has been given to analyzing the pottery itself. This is a surprising omission and represents a serious gap in our understanding of prehistoric technology and subsistence. The analysis of ancient lipids extracted from the pottery matrix using GC-MS and isotope analysis can contribute to our understanding of the true nature of past subsistence strategies. Potsherd samples for the analyses in this study were collected from six prehistoric and early historic settlement sites located in the central part of the Korean peninsula. The results showed that subsistence strategies differed by both location and time period. For example, at Jungdo, an inland open-air Bronze Age settlement site in Chuncheon City, we were able to see the presence of terrestrial mammals. At Gahak-dong, Gwangmyeong City, marine resources were utilized, as the location of the site is not far from the coastline. At the early historic site of Guwol-dong, Incheon City, we were able to detect dairy products. The results of this study suggest that there was utilization of a wider range of resources among ancient dwellers in the central part of the Korean peninsula.

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