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'Chosi', Early Maturing Sweet Persimmon (Diospyros kaki Thunb.) for 'Chuseok'

조생종 추석용 단감 '초시' 육성

  • Ma, Kyeong-Bok (Pear Research Institute, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Cho, Kwang-Sik (Pear Research Institute, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Kang, Sam-Seok (Pear Research Institute, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Kim, Yoon-Kyeong (Pear Research Institute, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Hwang, Hae-Sung (Fruit Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Choi, Jang-Jeon (Pear Research Institute, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Han, Jeom-Hwa (Fruit Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA)
  • 마경복 (국립원예특작과학원 배연구소) ;
  • 조광식 (국립원예특작과학원 배연구소) ;
  • 강삼석 (국립원예특작과학원 배연구소) ;
  • 김윤경 (국립원예특작과학원 배연구소) ;
  • 황해성 (국립원예특작과학원 과수과) ;
  • 최장전 (국립원예특작과학원 배연구소) ;
  • 한점화 (국립원예특작과학원 과수과)
  • Received : 2019.07.09
  • Accepted : 2019.08.29
  • Published : 2019.12.01

Abstract

A persimmon (Diospyros kaki L. Thunb.) cultivar, 'Chosi', which was a cross between 'Johongsi' and 'Nishimurawase' in 2000, was finally selected in 2010. 'Chosi' persimmon fruits were harvested in Sept. 19 in Naju, with a medium fruit size of 161 g, on average, and high soluble solids of approximately 15.3 °Bx. The flesh tastes good, with a crispy texture, and the juice is rich. The shape of the fruit is round oblate, and the skin color is orange; the appearance is graceful. Physiological disorders, such as stylar-end cracking or skin fine cracking, rarely occur in this cultivar. (Registration No. 7075)

조생종 추석용 품종을 육성하기 위해서 2000년 '조홍시'에 '서촌조생'을 교배하여 얻은 실생묘를 전라남도 영암군 소재 배연구소 교배육성 포장에 식재하였고 그 중에서 과실 특성이 우수한 '00-10-135' 계통을 1차 선발하여 검토한 결과, 연차간 변이가 적고 특성이 우수하여 최종 선발하여 '초시'로 명명하였다. 과실의 숙기는 9월 19일경으로 조생종이며, 평균 과중은 161 g이고, 당도는 15.3 °Bx이었으며, 과즙이 많고, 과육이 아삭하여 식미가 우수하다. 과형은 편원형이고 과피색은 오렌지색으로 외관이 수려하고, 과정부 열과, 과피미세균열 등 생리장해가 발생하지 않아 재배관리가 쉽다(등록번호: 제7075호).

Keywords

Acknowledgement

본 논문은 농촌진흥청 시험연구사업(과제번호: PJ01139101)의 지원에 의해 이루어진 것임.