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A Study on the Influence of Modern People's Hon-Bob Behavior

현대인의 혼밥 행위에 미치는 영향에 관한 연구

  • Lee, Juong-Suk (Department of Business Administration, Future College, Seowon University) ;
  • Oh, Jong-Ryul (Department of Business Administration, Future College, Seowon University)
  • 이정숙 (서원대학교 미래대학 경영학전공) ;
  • 오종열 (서원대학교 미래대학 경영학전공)
  • Received : 2019.05.20
  • Accepted : 2019.07.26
  • Published : 2019.07.31

Abstract

The purpose of the study is to present implications for the management performance and improvement of enterprises through the study of the simplicity of meals, individual values, inhuman relationships, attitude formation, awareness and solitary eating behaviors. The research method was investigated by the judgment sampling method. The collected effective samples were validated using a confirmed factorial analysis to ensure the validity of the discriminatory validity and the internal validity of the convergent validity. First of all, the company should provide information to the people who eat alone to A recognize the simplicity of their meals. Second, we should ensure that the individual values of the Honbab people can be formed through various promotional strategies that can lead to the formation of attitudes. Third, companies should pursue diverse event strategies that can lead to the formation of attitudes of the people of the Honbab family. Fourth, event development such as the provision of a very special service for customers only will have to be conducted when visiting the stores of the Honbap people. Finally, companies should focus on promoting the convenience, convenience, and time-consuming advantages of eating alone through a variety of marketing, and strive to increase their customers.

본 연구의 목적은 식사의 간편성, 개인 가치관, 비인간 관계, 태도형성, 인지가 혼자 식사하는 요인에 관한 연구를 통해 업체의 경영성과 향상을 극대화 하는데 시사점을 제시하고자 한다. 연구조사는 판단 표본 추출법으로 진행하였다. 수집된 유효 표본은 판별 타당성과 수렴타당성의 내적 타당성 확보를 위해 확인적 요인분석을 이용하여 타당성을 검증하였다. 연구결과는 첫째, 외식 자영업자는 혼밥족을 대상으로 식사의 간편성을 인지할 수 있는 정보를 제공해 주어야 한다. 둘째, 혼밥족의 개인 가치관이 태도 형성으로 이어질 수 있는 다양 홍보 전략을 통해 태도 형성이 이루질 수 있도록 해야 할 것이다. 셋째, 외식 자영업자는 혼밥족이 태도 형성으로 이어질 수 있는 다양한 이벤트 전략을 추진해야 한다. 넷째, 혼밥족의 매장 방문 시 고객만을 위한 아주 특별한 서비스 제공 등 이벤트 개발이 이루어져야 할 것이다. 마지막으로 외식 자영업자는 다양한 마케팅을 통해 혼밥 행위의 편리함, 간편함, 시간의 활용 등 장점을 집중적으로 홍보함으로써 고객 증가에 노력을 해야 할 것이다.

Keywords