Abstract
The purpose of this paper is to examine the characteristics of organic relations according to the characteristics of space and place in which human activities are spreading. The diffusion of various human experiences and the interaction of space and place that form a mutual construction network create momentum for expanding individual or collective experiences. The space and place that lead to the interactions of human activities are expressed in various ways. Through the domestic travel program especially, the ways of expressing space and place are spreading as various "fields of experience." The composition and the expression system of a travel program is transformed into a subject of thought, not a mere experience of space and place through the formation of a "field of experience" that can be thought out and thought of as an existing travel style. Therefore, in this study, we examine the characteristics of the MBC Plus channel from a socio-cultural perspective, expressed through the experience of space and place characteristics expressed through a travel program. The result of an analysis of story development composition for this study shows that the experience of space and place minimizes the boundaries of various cultural discounts according to their relationships to food and communication. In addition, the analysis results of a three-way communication structure show that the emotional code of the audience is maximized through the process of maximizing the effect of reality, and minimizing the gap between the cultural differences and the boundaries through the empathic situation and the empathic subject.
본 논문은 인간의 다양한 활동이 펼쳐지고 있는 공간과 장소의 특징에 따른 유기적 관계의 현상을 살펴보는데 목적을 갖고 있다. 그에 따른 인간의 다양한 경험의 확산과 상호구축망을 형성하는 공간과 장소의 상호작용은 개인 또는 집단적 경험의 확장성을 마련하는 계기를 조성한다. 인간 활동의 상호작용을 이끌어내는 공간과 장소는 다양하게 표출되고 있다. 특히, 국내 여행프로그램을 통해서 공간과 장소의 표현방식은 다양한 '경험의 장'으로 확산되고 있는 추세이다. 그에 따른 여행프로그램의 구성과 표현방식은 기존의 기행적 스타일을 벗어나 생각하고, 사고할 수 있는 '체험의 장' 문화의 형성을 통해 공간과 장소가 단순한 경험이 아닌 사유의 대상으로 변모되고 있다. 그러므로 본 연구에서는 MBC 플러스 채널의 <어서와 한국은 처음이지?> 여행 프로그램을 통해서 표출되고 있는 공간과 장소성이 갖고 있는 체험을 통해서 표출되는 사회문화적 관점에서의 특징을 살펴보았다. 본 연구의 스토리 전개구성 분석결과는 공간과 장소의 체험은 음식과 커뮤니케이션의 삼중적 관계에 따른 다양한 문화적 할인의 경계가 최소화되는 것으로 나타났다. 또한 미이어 소통 구조의 분석결과는 주체와 대상간의 공감상황, 공감주체, 공감도구, 공감내용을 통해서 리얼리티의 효과를 극대화하고, 문화적 차이와 경계의 간극을 최소화하는 과정을 통해서 수용자의 감성코드를 전달하는 것으로 분석된다.