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An Evaluation on the Food Safety Policy of the EU after Mad Cow Disease Crisis : Social Welfare and Political Economic Perspective

광우병 위기 이후 도입된 유럽연합의 식품안전정책에 대한 평가 : 사회후생 및 정치경제적 관점

  • Received : 2018.05.18
  • Accepted : 2018.09.23
  • Published : 2018.09.30

Abstract

This paper evaluates the new food policy adopted by the European Union to enhance the food safety after the mad cow crisis occurred in 1990's. Newly introduced rules at the EU level are characterized by two features. Firstly, an important part of them have the form of Regulation which is a binding legislative to all member countries. Secondly, most of them are horizontally applied to the whole food industry, irrespective of their kinds of performance, hygiene or labelling. According to theoretical studies on this topic, any food safety regulation for solving adverse selection problem or reducing negative externality in food consumption should be fine-tuning depending on the concrete demand and costs conditions of the food sector concerned. In this theoretical perspective, the food safety laws introduced at EU level after mad cow crisis have been over-regulated for improving social welfare. The true motivation for the transfer of the policy competence on food safety to the Union level is political rather than economic. Our analysis with a political economic perspective shows that how the EU food regulations have been embraced not only by the governments of member countries, but also by diverse interest groups like food processor & distributors, consumers and agro-livestock groups, and that they have been used as protectionist purpose specially against non-member developing countries. Taking into account the fact that the basic aim to form the Union is to establish a single market to enhance economic efficiency at the Union level, the EU is required to adopt some policy actions to reduce negative effects of too restrictive food safety regulations.

이 논문의 목적은 1990년대 발생한 광우병 위기 이후 유럽연합이 식품안전을 강화하기 위해 도입한 정책을 사회후생 및 정치경제적 관점에서 평가하는 것이다. 2002년 일반식품법 도입 이후 입법화된 식품안전과 관련된 공동체 법규들의 주요 특징은 모든 회원국이 반드시 지켜야하는 동시에 식품산업 전반에 적용되는 수평적 규제라는 것이다. 역선택 문제를 해결하거나 식품소비 시 발생하는 부정적 외부효과를 줄이기 위한 식품안전규제는 관련 식품 분야의 구체적인 수요 및 비용 조건에 따라 미세 조정되어야한다는 이론적 연구들에 비추어 볼 때 2002년 이후 강화된 식품안전관련 공동체 법규는 사회후생의 관점에서 과규제된 것이다. 본 연구에서는 정치경제적 관점을 택하여 유럽연합 회원국 정부들뿐만 아니라 식품가공 및 유통업자, 소비자, 농축산업자 등 다양한 이해집단이 공동체 식품안전 규제들을 수용하게 된 배경을 설명하고, 이 규제들이 비회원국, 특히 개발도상국 생산자들에게 보호주의적이었다는 것을 보여준다. 유럽연합의 설립목적이 기본적으로 단일시장을 형성하여 공동의 경제적 이득을 추구하는 것이라면 지나치게 제한적인 식품안전규제의 부정적 영향을 줄이기 위한 정책적 조치가 필요하다.

Keywords