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Studies of VETH Plot for Standard Design of Evaporative Cooling at Summer Glasshouse

하절기 유리온실의 증발냉각 설계기준을 위한 VETH 선도 연구

  • Woo, Y.H. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Ahn, Y.K. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Kim, D.E. (Korea National College of Agriculture and Fisheries)
  • Published : 2018.06.30

Abstract

Judicious control of high temperature is the most important task for the successful intensive-cultivation of vegetables in glasshouses during the hot summer. Estimation of cooling load and wise selection of suitable equipments and facilities based upon the environmental conditions are essential for the efficient temperature control. A series of experiments were carried out to investigate VETH(ventilation, evapotranspiration, temperature and humidity) plot was prepared for the possible practical application in designing some evaporated cooling methods for the following 9 locations; Seoul, Seosan, Taejeon, Pusan, Cheju, Kwangju, Taegu, Chonju, and Chinju.

하절기 하우스 온도환경의 효율적 제어는 온실의 주년재배와 고도 활용을 위한 가장 중요한 당면과제이다. 본 연구는 여름철 지역별 하우스 증발냉각을 위한 설계 기준안으로서 9개 지역(서울, 서산, 대전, 부산, 제주, 광주, 대구, 전주, 진주)의 VETH 선도를 작성하여 제시하였다.

Keywords

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