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Survival and Growth of Sea Cucumber(Stichopus japonicus in Indoor Tank

육상수조에서 돌기해삼, Stichopus japonicus의 성장 및 생존율

  • Kim, C.W. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Hur, J.W. (Bio-Monitoring Center)
  • Published : 2018.06.30

Abstract

We assessed the effects of population density on the growth and survival rate of sea cucumber(Stichopus japonicus) in indoor tank Growth of S. japonicus in high density breeding was slow overall, and body weight on 250, 350 and 500 individual/m2 group were 31.9g, 26.8g and 21.5g, respectively. The growth rate of body weight was 3.5~5.1 times according to the density of water, and the survival rate was 44.2~50.1%. The growth and survival rate were increased as decreasing the storage density. During the breeding season, small individuals tend not to be large and constantly culled, so it is necessary to set up the sorting period (etc.), and divide S. japonicus into groups of similar size.

돌기해삼의 성장과 생존에 가장 효과적이며 경제성이 있는 사육밀도를 조사하였는데 체중 성장은 250, 350과 500 개체/m2 실험구에서 각각 31.9±18.3g, 26.8±14.6g과 21.5±16.4g으로 성장하였고, 실험 시작할 때 보다 250마리/m2 실험구는 약 5.1배, 350마리/m2 실험구는 약 4.3배 및 500마리/m2 실험구에서는 3.5배의 성장을 보여 수용밀도가 낮을수록 빠른 성장을 보였다. 생존율은 250마리/m2 실험구는 50.1%로 가장 높게 나타났으며 350마리/m2 실험구는 47.6% 그리고 500마리/m2 실험구에서는 44.2%로 낮게 나타났다. 실험기간동안 성장과 생존율은 사육밀도가 낮을수록 높아지는 것으로 나타났으며 일정시기와 일정크기에 따른 선별이 필요할 것으로 판단된다.

Keywords

References

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