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A Study on Selection Standard for Long-Term Practical Field Training of Korea National College of Agriculture and Fisheries - Focused on Agriculture and Fisheries Business Major -

한국농수산대학 장기현장실습장 선정기준에 관한 기초연구 - 농수산비즈니스전공을 중심으로 -

  • Lee, S.Y. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Shin, Y.K. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Kim, J.S. (Korea National College of Agriculture and Fisheries)
  • Published : 2018.11.30

Abstract

The area of agriculture and fisheries business are expanding according to changes in the agriculture and fisheries environment. For the direction of long-term practical field training of department of Agriculture and Fisheries Business, which is a newly created department of Korea National College of Agriculture and Fisheries, production as well as other areas must be reviewed. The original long-term practical field training and the direction of selecting a long-term practical field training appropriate for the new department reviewed in this study are as follow. First, the original long-term practical field training can be summarized as single product-focused management, inadequate connection of production-processing-service areas, and individuality-focused management. However, a case management that sees new value creation as a basis of agricultural development can be summarized as diversification of value creation, horizontal integration, entrepreneurial management through corporate management, and leading management for regional revitalization through connecting local agricultural. Therefore, the direction of selecting the new department's long-term practical field training requires seeking of value creation management through horizontal integration, exploration of agricultural businessmen who have entrepreneurship needed to create added value in agriculture, and a way to connect to the original production-centered long-term practical field training.

농산업환경변화에 따라 농수산비즈니스 영역은 확대되고 있다. 한국농수산대학의 신설학과인 농수산비즈니스 학과의 장기현장실습 방향은 생산뿐만 아니라 생산이외의 분야까지 검토될 필요가 있다. 본 연구에서 검토한 기존의 장기현장실습장 현황 및 신설학과에 적합한 장기현장실습장 선정 방향은 다음과 같다. 먼저, 기존의 장기현장실습장은 단일품목 중심의 경영, 생산·가공·서비스 영역의 연계 미흡, 개별경영체 중심의 경영으로 요약할 수 있다. 그러나 새로운 가치 창출을 농업성장의 근원으로 보는 사례경영체는 가치창출의 다각화, 수평적 계열화, 법인체 경영을 통한 기업가적 경영, 지역농업연계를 통한 지역활성화 선도경영으로 요약된다. 따라서 신설학과의 장기현장실습장 선정 방향은 수평적 계열화를 통한 가치창출 경영, 농산업부가가치 창출에 필요한 기업가 정신을 구축한 농산업경영인 발굴, 기존 생산중심실습장과의 연계 방안 모색이 필요하다고 판단된다.

Keywords

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