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Preparation and Release Characterization of Sodium Alginate Bead Containing Phytoncide Oil

편백정유를 함유한 알지네이트 비드의 제조 및 방출 특성

  • Yoon, Doo-Soo (Dept of Bioenvironmental & Chemical Engineering, Chosun College of Science & Technology) ;
  • Lee, Eung-Jae (Dept of Bioenvironmental & Chemical Engineering, Chosun College of Science & Technology)
  • 윤두수 (조선이공대학교 생명환경화공과) ;
  • 이응재 (조선이공대학교 생명환경화공과)
  • Received : 2018.01.24
  • Accepted : 2018.04.06
  • Published : 2018.04.30

Abstract

High molecular weight sodium alginate (HMWSA)/low molecular weight sodium alginate (LMWSA) microcapsules containing phytoncide oil were prepared with different LMWSA contents. The effects of the stirring rate and ratio of HMWSA/LMWSA on the diameter and morphology of the phytoncide/alginate beads were investigated by optical microscopy and the release behaviors of phytoncide oil from the phytoncide/alginate beads were characterized by UV/Vis. spectrophotometry. The mean particle size of the phytoncide/alginate beads decreased with increasing stirring rate and concentration of the calcium chloride solution. The surface morphology of the phytoncide/alginate beads changed from smooth surfaces to skin-like rough surfaces with increasing LMWSA content. These results were due mainly to the increased hydrophilic groups at the bead surface, resulting in an increase in the release rate of phytoncide oil in the phytoncide/alginate beads.

본 연구에서는 편백 오일을 함유한 고분자 알지네이트(HMWSA)/저분자 알지네이트(LMWSA)의 각 조성비를 달리하여 알지네이트 함량에 따라 비드를 제조하였으며 고분자알지네이트/저분자알지네이트 함량에 따른 알지네이트 비드의 직경과 모폴로지 및 방출특성을 관찰하였다. 고분자 알지네이트(HMWSA)와 저분자 알지네이트(LMWSA)비드 제조 시 교반속도와 농도의 변화에 따른 지름변화 및 표면 특성 등을 광학현미경으로 이용하여 확인하였다. 또한 피톤치드/알지네이트 비드에서 편백 오일 방출 거동에 대해서는 UV/Vis. spectrometer를 사용하여 그 특성을 조사하였다. 본 실험에서 제조된 피톤치드/알지네이트 비드의 평균 입자 크기는 교반 속도가 증가하면서 그 크기가 작아짐을 알 수 있었고, 가교제 역할을 하는 $CaCl_2$ 용액의 농도가 증가할수록 비드의 크기가 작아짐을 확인 할 수 있었다. 피톤치드/알지네이트 비드의 표면 모폴로지 확인 결과에서 저분자 알지네이트의 함량이 증가할수록 부드러운 표면이 거칠게 변화하는 것을 확인 할 수 있었다. 이러한 결과들은 피톤치드/알지네이트 비드 표면에서 친수성그룹들이 증가했으며, 또한 피톤치드/알지네이트에서 피톤치드 오일 방출속도가 증가되었기 때문이다.

Keywords

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