Abstract
The heading response of rice varieties is determined by the combined effects of their basic vegetative phase (BVP), photoperiod-sensitivity (PS), and thermo-sensitivity (TS). This study was performed to analyze the effect of differences among heading ecotypes of rice on their heading response in the field. To do this, we investigated the heading response of 15 varieties grown under different day-length and temperature conditions in a phytotron. The characteristics of heading ecotypes were compared to the heading responses in the field-grown rice varieties that were used in the phytotron experiments. The ranges of these characteristics across the 15 varieties were 18 - 35 days for BVP, 12 - 61 days for PS, and 12 - 35 days for TS. In comparisons of coupled varieties that differed only in a single trait among BVP, PS, and TS, the variety with the longer BVP and that with the higher PS had a longer period from sowing to heading (DTH), while the variety with the higher TS had a shorter DTH. The comparative magnitude of DTH in the coupled varieties followed the PS trait when BVP and PS were involved, the BVP trait when BVP and TS were involved, and the PS trait when PS and TS were involved in the heading response of field-grown rice. When comparing the coupled varieties with different traits of the three examined factors, the heading response was consistent with the PS trait. The DTH in all 15 varieties was significantly correlated with the PS, and the DTH in 9 selected varieties with a relatively small PS was correlated with BVP. The reduced DTH of rice in the July 10 seeding treatment compared to those in the June 25 and May 11 seeding treatments was positively associated with PS, but not with TS. We concluded that the heading response of rice varieties under natural conditions in Korea is mainly governed by the PS trait and is also greatly affected by the BVP trait when the PS is small.
벼 품종의 출수생태 특성에 따른 포장 출수 반응 분석을 위하여, 15품종에 대하여 인공기상실에서 일장과 평균기온 각 4수준에 따른 출수생태 특성, 시험포장에서 담수산파재배 파종시기 5처리에 따른 출수 반응을 조사 분석한 결과는 다음과 같다. 1. 시험 품종의 출수 소요일수는 일장이 15시간에서 14시간으로 짧아질 때, 평균기온이 $22^{\circ}C$에서 $24^{\circ}C$로 높아질 때 전반적으로 단축 정도가 컸다. 2. 일장 12~14시간과 평균기온 $24{\sim}28^{\circ}C$의 범위에서는 일장과 온도에 의한 출수 촉진 효과의 적산 값이 비슷하였다. 3. 벼 품종에 따라 기본영양생장성은 18일(새누리)~33일(아세미), 감광성은 12일(온포1)~61일(새누리), 감온성은 12일(호품)~35일(평양21) 범위였으며, 이들 세요인은 유의한 상관관계가 없었다. 4. 단요인이 관여하는 2품종 비교의 경우, 상대적으로 기본영양생장성이 큰 품종과 감광성이 큰 품종은 포장 조건에서 출수 소요일수가 길었으며, 감온성이 큰 품종은 출수 소요일수가 짧았다. 5. 두 요인이 관여하는 2품종 비교에서는, 기본영양생장성과 감광성이 함께 관여하는 경우 감광성에 따라서, 기본영양생장성과 감온성이 함께 관여하는 경우 기본 영영양생장성에 따라서, 감광성과 감온성이 함께 관여하는 경우 감광성에 따라 포장 출수 소요일수의 상대적인 장단이 결정되었다. 6. 세 요인이 관여하는 경우의 품종 비교에서는 출수 소요 일수의 장단이 감광성의 상대적인 크기와 일치하였다. 7. 모든 공시품종에서 포장 출수 소요일수는 감광성과 유의한 정의 상관을 보였으나, 파종시기가 늦어짐에 따라 감광성의 영향 정도가 감소하였으며, 감광성이 유사하게 낮은 조생종에서 출수 소요일수는 기본영양 생장성과 유의한 상관관계를 나타내었다. 8. 5월 11일과 6월 25일 대비 7월 10일 파종에서 품종별 출수 소요일수의 단축 정도는 감광성이 클수록 유의하게 컸으며, 감온성에 따라서는 일정한 경향이 없었다. 9. 결론적으로 우리나라 자연 일장과 기온 조건에서 벼품종의 출수기는 감광성에 영향을 크게 받으며, 재배 시기 지연에 따른 출수 소요일수의 단축 정도 또한 품종의 감광성에 따라 결정되는 것으로 분석되었다.