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Effects of Dietary Energy and Levels of Betaine on Nutrient Digestibility and Physiological Responses in Growing Pigs with Heat Stress

사료 내 에너지 수준 및 비테인 첨가 급여가 고온기 육성돈의 영양소 소화율 및 생리학적 변화에 미치는 영향

  • Min, Ye Jin (Swine Division, National Institute of Animal Science, Rural Development Administration) ;
  • Jeong, Yong Dae (Swine Division, National Institute of Animal Science, Rural Development Administration) ;
  • Kim, Doo Wan (Swine Division, National Institute of Animal Science, Rural Development Administration) ;
  • Lee, Su Hyup (Swine Division, National Institute of Animal Science, Rural Development Administration) ;
  • Kim, Ki Hyun (Swine Division, National Institute of Animal Science, Rural Development Administration) ;
  • Yu, Dong Jo (Swine Division, National Institute of Animal Science, Rural Development Administration) ;
  • Kim, Young Hwa (Swine Division, National Institute of Animal Science, Rural Development Administration)
  • 민예진 (국립축산과학원 양돈과) ;
  • 정용대 (국립축산과학원 양돈과) ;
  • 김두완 (국립축산과학원 양돈과) ;
  • 이수협 (국립축산과학원 양돈과) ;
  • 김기현 (국립축산과학원 양돈과) ;
  • 유동조 (국립축산과학원 양돈과) ;
  • 김영화 (국립축산과학원 양돈과)
  • Received : 2017.05.30
  • Accepted : 2017.06.28
  • Published : 2017.06.30

Abstract

This study was conducted to determine the effects of supplementary levels of dietary betaine and energy on nutrient digestibility and physiological responses in growing pigs exposed to heat stress. A total of 12 barrows ($L{\times}Y{\times}D$; initial BW, $67.1{\pm}0.98kg$) were allocated into individual metabolic crates. Experimental design was a $4{\times}4$ Latin square with dietary energy and betaine levels (3,300 and 3,400 kcal/kg; 0 and 0.5%, respectively) and the experimental period (n=4). Feeding trial was performed during summer season (July and August). Digestibility of crude fat was higher (p<0.01) in the ME 3,400 kcal/kg than the ME 3,300 kcal/kg, but did not differ by betaine (p>0.05). Blood corpuscles and biochemical components were not influenced by dietary energy and betaine levels (p>0.05). Serum IgG was greater (p<0.05) in the ME 3,400 kcal/kg than the ME 3,300 kcal/kg, but cortisol was not differ among the treatment groups (p>0.05). In conclusion, our results showed positive effects by energy levels rather than betaine. Thus, further study need investigation of effects of high energy level in the pigs exposed to heat stress.

본 연구는 고온기 때 사료 내 다른 에너지 수준 및 비테인 첨가 급여가 육성돈의 영양소 소화율 및 생리학적 변화에 미치는 영향을 구명하기 위해 실시하였다. 실험동물은 삼원교잡종($L{\times}Y{\times}D$; initial body weight, $73.5{\pm}0.5kg$) 거세 수퇘지 12두를 사용하였고 대사틀에 배치하였다. 실험기간은 고온기인 7~8월에 실시하였다. 실험계획은 에너지 2수준(3,300 및 3,400kcal/kg)과 비테인 2수준(0 및 0.5%)이며 $4{\times}4$ Latin square로 하였다. 조단백질 소화율은 고에너지 사료(3,400kcal/kg)가 저에너지 사료보다 유의적으로 높았다(p<0.01). 그러나, 비테인급여는 영양소소화율에 영향을 미치지 않았다. 혈액생화학적 분석 결과에서는 에너지 수준 및 비테인 첨가가 육성돈 내 생리적 변화를 보이지 않았다. 면역반응을 나타내는 혈중 IgG에서는 고에너지 사료가 저에너지사료보다 높았으나(p<0.05) 스트레스 지표를 나타내는 cortisol농도에서는 차이가 나지 않았고, 비테인 첨가급여는 IgG 및 cortisol 농도 변화를 나타내지 않았다. 결론적으로 사료 내 비테인 첨가급여보다 에너지 수준을 높이는 것이 돼지 체내에 더 긍정적인 효과를 보이며, 여름철 고온스트레스를 받는 돼지 사료 내 고에너지를 급여했을 때 어떠한 결과가 나오는지 추후 더 연구해 볼 만한 것으로 사료된다.

Keywords

Acknowledgement

Grant : 하절기 돼지 성장단계별 생산성 향상 기술 개발

Supported by : 농촌진흥청