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A Proposal on the New Genotyping of Sacbrood viruses for the Definition of korean Sacbrood Virus (kSBV)

한국형 낭충봉아부패병 바이러스(kSBV)의 정의를 위한 새로운 SBV 유전자형의 제안

  • Lee, Chil-Woo (Korea Honey Bee Disease Institute) ;
  • Yoo, Mi-Sun (Center for Honeybee Disease Control, Bacterial Disease Division, Animal and Plant Quarantine Agency) ;
  • Lim, Su-Jin (Department of Life Science, Kyonggi University) ;
  • Kim, Jung-Min (Department of Life Science, Kyonggi University) ;
  • Cho, Yun Sang (Center for Honeybee Disease Control, Bacterial Disease Division, Animal and Plant Quarantine Agency) ;
  • Yoon, Byoung-Su (Department of Life Science, Kyonggi University)
  • 이칠우 (한국꿀벌질병연구소) ;
  • 유미선 (농림축산검역본부 세균질병과 꿀벌질병관리센터) ;
  • 임수진 (경기대학교 자연과학대학 생명과학과) ;
  • 김정민 (경기대학교 자연과학대학 생명과학과) ;
  • 조윤상 (농림축산검역본부 세균질병과 꿀벌질병관리센터) ;
  • 윤병수 (경기대학교 자연과학대학 생명과학과)
  • Received : 2017.04.04
  • Accepted : 2017.06.23
  • Published : 2017.06.30

Abstract

korean Sacbrood Virus (kSBV) was firstly found since 2008 in Korea, and it might be a main reason why 99% of populations belonged to Apis cerana in Korea were disappeared now. In this study, full length, reported DNA sequences of 32 Sacbrood Viruses (SBVs) were analysed based on alignments using nucleotides and/or deduced amino acid sequeces. In this analysis, variable deletions were found that are located around 2,100 bases in each CDS of SBVs. The genotyping depended on these deletions might be related with infection-patterns by these pathogens. In addition, it is not escaped our notice that the genotyping we have proposed immediately suggests a possible origin of kSBV for the quarantine and protection against further invasion.

한국형 낭충봉아부패병 바이러스는 2009년 국내에 발생하여, 현재 국내 토봉의 99% 이상을 소멸시킨 주요 원인으로 추정되고 있다. 본 연구는 보고된 낭충봉아부패병 바이러스(SBV) 32종의 전체 염기서열을 비교 분석하여, 2,100 염기 부근에 특징적인 결실들(deletions)을 발견하였으며, 이에 기반으로 SBV의 유전자형을 제안하게 되었다. 제안된 유전자형에 의한 분류에서, 각 SBV의 지역성 및 범지역성, 감염특성 등에 유관함을 볼 수 있었다. 아울러, 제안된 이 유전자형은, 검역과 이후의 침임에 대한 방호를 위하여, kSBV의 기원도 바로 암시하고 있음을 우리는 잘 인식하고 있다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 농림수산식품기술기획평가원