초록
본 연구는 무농약 재배 Pleurotus eringii 추출물을 함유한 화장품의 효능을 평가하여 새로운 천연 화장품 원료를 개발 하고자 실험을 진행하였다. Pleurotus eringii 는 우리나라 경상남도에서 무농약으로 재배된 2016년산을 구입하여 건조한 후 80% EeOH로 상온에서 추출하였다. 추출물의 항산화활성은 DPPH assay와 ROS assay로 평가하여 우수한 효능을 확인하였고, 추출물 5%를 함유한 크림팩을 제조하여 수분, 유분, pH, 색소의 항목을 평가한 결과 T-zone부위의 유, 수분 항목에서 통계적으로 유의미한 차이를 보였으며, U-zone 유분변화, pH, 색소 등의 항목에서는 통계적으로 유의한 차이가 없었다. 그러나 실험군의 피부변화가 대조군에 비해 모든 항목에서 우수한 효능을 보여 Pleurotus eringii 추출물의 화장품 원료로서의 효능을 확인 할 수 있었고, 향 후 농도별, 추출조건 및 재배조건을 고려한다면 더욱 향상된 화장품 소재로서의 가능성을 평가 받을 수 있을 것으로 판단된다.
This study conducted an experiment to develop new raw ingredients for natural cosmetics by evaluating the efficacy of cosmetic products containing the extracts of Pleurotus eringii mushrooms grown without agricultural chemicals. To this end, purchased were Pleurotus eringii mushrooms grown without agricultural chemicals in South Gyeongsang province, South Korea in 2016; extraction was conductedwith 80% EeOH at room temperature after dry ing them. The study identified the excellent efficacy of the extracts after evaluating the antioxidant activity using the DPPH assay and ROS assay. According to the evaluation of he categories of moisture, oil, pH and pigment after the application of a cream-type facial mask pack containing 5% of the extracts, there were significant differences in the categories of moisture and oil on the T-zone area, and no statistically significant differences in the categories of oil change on the U-zone, pH and pigment. However as the extracts of Pleurotus eringii mushrooms had excellent efficacy in all categories compared to the control group, the efficacy of the extracts as a cosmetic raw ingredient could be identified. It is expected that this study may further contribute to developing more advanced raw ingredients, given the extract and cultivation conditions by concentration.