Abstract
This study was conducted to establish an efficient screening method for radish (Raphanus sativus) cultivars that are resistant to black spot, which is caused by Alternaria brassicicola. Seven A. brassicicola isolates were selected and investigated for their ability to produce spores and pathogenicity. Of these isolates, A. brassicicola KACC 40036 and 43923 produced abundant spores in V-8 juice agar medium and showed pathogenicity and strong virulence on radish seedlings. We examined the resistance of 61 commercial cultivars of radish to A. brassicicola KACC40036, and found that there are no highly resistant radish cultivars; however, some cultivars, such as 'Geumbong' and 'Searom', showed weak resistance to A. brassicicola. For further study, we selected four radish cultivars that showed different disease responses to A. brassicicola KACC40036. According to the growth stage of the radish seedlings, inoculum concentration, and incubation temperature of radish, development of black spot on four cultivars has been investigated. The results showed that younger seedlings were more sensitive to A. brassicicola than older seedlings, and the disease severity depended on the concentration of the spore suspension. The disease severity of plants incubated in humidity chamber at $25^{\circ}C$ was greater than that of plants grown at $20^{\circ}C$ or $30^{\circ}C$. Taken together, we suggest the following method for screening for radish plants that are resistant to A. brassicicola: 1) inoculate 16-day-old radish seedlings with an A. brassicicola spore suspension ($2.0{\times}10^5spores{\cdot}mL^{-1}$) using the spray method, 2) incubate the inoculated plants in a humidity chamber at $25^{\circ}C$ for 24 h and then transfer the plants to a growth chamber at $25^{\circ}C$ with 80% relative humidity under a 12 h light/dark cycle, and 3) assess the disease severity of the plants two days after inoculation.
본 연구는 Alternaria brassicicola에 의해 발생하는 무 검은무늬병에 대한 효율적인 저항성 검정법을 확립하기 위하여 수행되었다. A. brassicicola 7균주의 포자 형성량과 병원성을 검정하였다. 실험한 균주 중, A. brassicicola KACC 40036과 43923 균주는 V-8 juice agar 배지에서 가장 많은 포자를 생산하였다. 그리고 실험한 균주 모두는 무 유묘에 대하여 강한 병원력을 나타냈다. 시판 중인 무 61개 품종의 A. brassicicola KACC 40036 균주에 대한 저항성 스크리닝을 수행하였다. 실험한 품종 중 높은 저항성을 보이는 품종은 없었으나 '금봉'과 '새롬'같이 약한 저항성을 나타내는 품종이 발견되었다. 이들 결과로부터 추후 실험을 위해 저항성 반응에 차이를 보이는 4개 품종을 선발하였다. 이들 4개 품종의 접종하는 무의 생육 시기, 접종원 농도 그리고 접종 후의 재배 온도에 따른 검은무늬병 발생을 조사하였다. 실험한 모든 품종은 어린 유묘일수록 검은무늬병에 대한 감수성이 증가하였으며, 더 많은 A. brassicicola 포자를 접종할수록 검은무늬병이 더 많이 발생하였다. 그리고 접종한 유묘를 $25^{\circ}C$의 습실상에서 배양하였을 때에는 $20^{\circ}C$ 나 $30^{\circ}C$에서 배양하였을 때보다 검은무늬병 발생이 증가하였다. 이들 실험의 결과로부터 무 품종의 검은무늬병에 대한 저항성을 검정하기 위해서는 무 종자를 파종하고 온실($25{\pm}5^{\circ}C$)에서 16일 동안 재배하고, 이 유묘에 A. brassicicola 균주의 포자현탁액($2.0{\times}10^5spores{\cdot}mL^{-1}$)을 분무하여 접종하고, 접종한 식물은 $25^{\circ}C$ 습실상에 24시간 동안 배양한 후에 $25^{\circ}C$, 상대습도 80%의 생육상에서 재배하고, 접종 2일 후에 병반면적율을 조사하는 것을 제안한다.