DOI QR코드

DOI QR Code

An Analysis of Specialization Factors for Greenhouse-Grown Spinach and Lettuce

시설 시금치와 상추의 특화 요인 분석

  • Lee, Sang-Ho (Department of Food and Resource Economics, Yeungnam University)
  • 이상호 (영남대학교 식품경제외식학과)
  • Received : 2016.11.08
  • Accepted : 2017.01.06
  • Published : 2017.01.31

Abstract

This paper analyzes the specialization factors for greenhouse-grown horticultural crops and location quotient. We derived the location quotient of two crops from the Agricultural Census in 2000, 2005, and 2010. The location quotient shows that specialization factors for spinach and lettuce became more concentrated. This means that cultivation of vegetables lean too much towards specialized regions. Implementation policies based on the level of specialization is expected to more efficiently improve the competitiveness of regional agriculture. The logit analysis showed that GRDP, age, education, average employee, and ratio of computer use had a significant impact on specialization of spinach. GRDP, age, and education negatively affected the specialization coefficient of spinach. However, average employee, and ratio of computer use positively affected the specialization coefficient of spinach. Based on these results, we set up the policy tools specializing the regional location quotient.

이 논문은 시설채소류의 특화계수와 특화에 영향을 미치는 요인들을 분석하였다. 이를 위해 2000년, 2005년, 2010년 농업총조사 자료를 이용하여 지역특화 계수를 도출하였다. 분석결과 시설 시금치와 상추의 특화정도가 심화된 것으로 나타났다. 즉 2000년 이후 시설원예 채소류의 지역별 특화정도가 강화되고 있다는 것을 알 수 있다. 또한 로짓분석을 통해 시설 시금치와 상추의 특화에 영향을 미치는 요인들을 분석하였다. 시금치의 특화에 영향을 미치는 요인들은 1인당 GRDP, 연령, 학력, 평균종사자수, 컴퓨터보유비율이 통계적으로 유의한 것으로 분석되었다. 즉 1인당 GRDP, 연령, 학력이 낮을수록, 평균 종사자수와 컴퓨터보유비율이 높을수록 시설 시금치가 특화되어 있는 것으로 분석되었다. 상추의 특화에 영향을 미치는 요인들은 1인당 GRDP, 학력, 생산자조직비율이 통계적으로 유의한 것으로 분석되었다. 즉 1인당 GRDP, 연령, 학력이 낮을수록, 생산자조직비율이 높을수록 시설 상추가 특화되어 있는 것으로 분석되었다. 시설 엽채류의 지역별 특화수준을 진단하고 경쟁력 강화를 위한 전략을 마련할 수 있을 것이다. 한편, 지역농정의 역량을 선택과 집중의 강령에 입각하여 지역농업 특화 전략을 전개하는 대책이 요망된다.

Keywords

References

  1. C. S. Kim, "The Specialized Crops in Village against liberalization of agricultural products trade" Journal of Rural Development, vol. 14, no. 4. pp. 61-78, 1991.
  2. C. S. Kim, "Regional Classification on the Combination of Enterprises in Farm Sector : A Case of Kyung Book Area" The Korean Journal of Agricultural Economics, vol. 31, no. 4. pp. 119-142, 1990.
  3. J. H. Kim, J. K. Park, Y. S. Kim, B. H. Lee, "Study on the Development Strategies of Regional Agricultural Clusters in Korea", Korea Rural Economic Institute, 2005.
  4. W. B. Kim, D. H. Ahn, "A Empirical Study for the Optimal Allocation of Regional Production : A Nonlinear Programming Approach." The Korean Journal of Agricultural Economics, vol. 39, no. 2, pp. 183-212, 1998.
  5. H. B. Lim, S. J. Yoo, "Constructing a Regional Innovation System Model for Rural Areas - Focused on the Relationship between Specialized Industry and GRDP." Journal of Korean Society of Rural Planning, vol. 12, no. 3, pp. 67-80, 2006.
  6. S. H. Lee, "A Study on Promoting Rural Tourism by Characteristics of Villages in the Gyeongbuk Province." Korean Journal of Agricultural Management and Policy, vol. 34, no. 1, pp. 109-206, 2007.