초록
본 논문에서는 포장 재질에 따라 쌀의 신선도가 어떻게 달라지는지 알아보기 위해 다변량 분산분석을 적용해 보았다. 쌀의 신선도는 쌀의 수분 함량과 식미치로 측정하였다. 포장 재질은 일반 종이와 종이 뒷면에 숯을 코팅한 종이를 비교하였다. 쌀을 보관하는 장소를 블록으로 간주하였다. 쌀의 수분 함량과 식미치를 나타내는 이변량 관측값에 대하여 완전 확률화 블록 설계에 의한 다변량 분산분석을 적용해 본 결과 포장 재질에 따라 유의한 차이를 보였다. 따라서 쌀의 수분 함량과 식미치 각각을 단일변량 관측값으로 간주하고 분산분석을 적용해 보았다. 그 결과 쌀의 수분 함량에 대해서는 포장 재질에 따라 유의한 차이를 보였으나 식미치에 대해서 유의한 차이 관측할 수 없었다.
This paper concerns the freshness of rice depending on packing materials using MANOVA. Freshness of rice is measured in terms of moisture content and rice flavor. Ordinary paper and charcoal-coated paper are compared as packing materials. Storing places are considered as a block. The bivariate observations of moisture content and the rice flavor are compared using MANOVA for a completely randomized block design. It is observed that there is a significant difference between ordinary paper and charcoal-coated paper. Therefore we apply ANOVA for moisture content and rice flavor, respectively. Significant differences are observed for the moisture content but not for the rice flavor.