DOI QR코드

DOI QR Code

Assessment of Foodservice and Cooking Program for Children Attending Community Child Centers in Korea

지역아동센터를 이용하는 아동을 위한 급식 및 요리활동 프로그램의 적용효과 평가

  • Kwon, Sooyoun (Dept. of Food & Nutrition, Honam University) ;
  • Yeoh, Yoonjae (Headquarters for Center for Children Foodservice Management)
  • Received : 2016.03.28
  • Accepted : 2016.05.12
  • Published : 2016.06.30

Abstract

This study aimed to evaluate the effectiveness of a foodservice and cooking program for children attending community child centers in Korea. The foodservice and cooking program included a reference menu, nutrition and hygiene class for foodservice managers, as well as cooking classes for children during the winter or summer vacation in 2015. In order to evaluate the program, a survey was conducted before and after the program. A total of 1,120 children who participated in the program completed questionnaires regarding eating behaviors, food intake, and their opinions and levels of satisfaction with the program. The scores of children's eating behaviors increased significantly from 59.71 to 63.62 out of 85 points (p<0.001). A significant increase was detected in children's food intake. Vegetable intake, which received the lowest scores, increased significantly from 3.63 to 3.81 out of 5 points (p<0.001). The score for opinions and satisfaction concerning the program was 28.34 out of 35 points. These results suggest that the foodservice and cooking program could be helpful in promoting healthy food habits in children attending community child centers.

본 연구는 2015년 여름방학과 겨울방학 기간 동안 전국에 위치한 60여 개소의 지역아동센터에서 급식 및 요리활동 프로그램을 실시하고 프로그램에 참여한 아동 1,120명을 대상으로 효과평가를 실시하였다. 해당 프로그램 중 급식 프로그램에서는 지역아동센터의 급식 관리자를 대상으로 영양 및 위생관리, 아동식생활 교육을 실시하고, 급식 제공 시 활용 가능한 지역아동센터 식단을 제공하였다. 요리활동 프로그램에서는 지역아동센터 이용 아동을 대상으로 요리활동을 6회 이상 지역아동센터에서 자체적으로 진행하도록 하였다. 설문지를 통하여 아동의 일반사항, 식생활 태도, 급식섭취량 및 프로그램 의견 및 만족도에 대해 조사하였다. 본 연구결과, 지역아동센터 아동은 급식 및 요리활동 프로그램 참여 이후, 설문조사를 통해 조사한 식생활 태도 관련 17개 모든 문항에 대해 평균 점수가 유의하게 증가하였으며, 식생활태도 총점이 85점 만점에 평균 59.71점에서 63.62점으로 유의하게 증가하여 아동의 식생활 태도가 긍정적으로 변화한 것으로 나타났다. 또한 급식 섭취량을 분석한 결과, 모든 급식의 섭취량이 유의하게 증가하였다. 특히, 선호도가 낮은 채소반찬의 섭취량은 프로그램 참여 전에는 3.63점이었으나, 프로그램 참여 후 3.81점으로 유의하게 증가하였다. 아동의 급식 및 요리활동 프로그램에 대한 만족도 총점은 35점 만점에 28.34점이었고, 만족도 조사 항목의 모든 항목의 평균 점수가 최저 3.81점, 최고 4.27점으로 비교적 만족도 높은 것으로 나타났다. 특히 '급식 및 요리활동 프로그램에 계속 참여하고 싶다'의 항목에서 가장 높은 만족도(4.27점)를 보여 지속적으로 참여하기를 희망하고 있었다. 본 연구결과, 지역아동센터에서 실시되는 급식 및 요리활동 프로그램은 아동의 편식을 개선하고, 식생활을 긍정적으로 변화시키는데 중요한 도구로 활용될 수 있는 것으로 나타났다. 그러나 지역아동센터에서는 예산 및 인력 등의 이유로 지속적으로 급식 및 요리활동 프로그램을 실행하기에는 어려움이 있는 것으로 생각된다. 이에 정부 및 유관기관에서는 지역아동센터에서 급식 및 요리활동 프로그램이 장기적 및 지속적으로 운영될 수 있도록 환경을 구축하는 방안 마련이 필요할 것으로 생각된다. 본 연구결과는 지역아동센터의 급식지원 프로그램 개발 및 보완을 위한 기초자료로 활용될 수 있을 것으로 여겨지며, 또한 향후 지역아동센터 아동이 건강한 식생활을 실천할 수 있도록 지원하는 정책 및 지침 마련에 활용될 수 있을 것이다.

Keywords

References

  1. Cho AG (2008) The food delivery services of community child centers for poor children. Health & Welfare Policy Forum 5: 43-54.
  2. Ha JY (2010) The meaning of cooking activity for children in an eco-early childhood education center. J Eco-Early Childhood Education 9: 27-50.
  3. Han KS, Hong SH (2002) A study of the operation of contract food service management and menu preferences of middle school students in Seoul. Korean J Community Nutr 7: 559-570.
  4. Jeon DG (2012) Practice of Children Cooking Education. Kyoyook Science, Korea. p. 12.
  5. Kim NH, Lee IS (2015) Assessment of nutritional status of children in community child center by Nutrition Quotient (NQ)-Gyeongiu. J East Asian Soc Diet Life 25: 73-86. https://doi.org/10.17495/easdl.2015.2.25.1.73
  6. Kwon SY, Lee KW, Yoon JH (2010) Diet of children under the government-funded meal support program in Korea. Nutr Res Pract 4: 515-521. https://doi.org/10.4162/nrp.2010.4.6.515
  7. Kwon SY, Yeoh YJ (2015) Status of meal serving and nutritional quality of foods served for children at community child centers in Korea. J East Asian Soc Diet Life 25: 352-362. https://doi.org/10.17495/easdl.2015.4.25.2.352
  8. Lee CS, Kim SJ, Kim BY, Kweon YR, Jung HJ, Jeung SB (2009) A study on emotional behavioral problem of children in low-income family. J of Korean Soc of School Health 22: 113-124.
  9. Lee JS (2014) Food service status at community child care centers in Busan. J Korean Diet Assoc 20: 50-62. https://doi.org/10.14373/JKDA.2014.20.1.50
  10. Lee SE, Shim JE, Kwon SY, Yeoh YJ, Yoon JH (2014) Recommendation of serving size of the meal service of Community Child Centers in Korea. Korean J Community Nutr 19: 361-371. https://doi.org/10.5720/kjcn.2014.19.4.361
  11. Lim JH, Ryu HK (2012) Nutritional status and the effects of nutrition education among elementary students attending community child center in Dong-gu, Ulsan. Korean J Community Living Sci 23: 277-289. https://doi.org/10.7856/kjcls.2012.23.3.277
  12. McAleese JD, Rankin LL (2007) Garden-based nutrition education affects fruit and vegetable consumption in sixth-grade adolescents. J Am Diet Assoc 107: 662-665. https://doi.org/10.1016/j.jada.2007.01.015
  13. Ministry of Health and Welfare (2009) Dietary guidelines for children. Available from http://http://www.mohw.go.kr. Accessed Jan. 6, 2016.
  14. Ministry of Health and Welfare, Headquaters for Community Child Center (2015) Report for the status of community child center in Korea. Available from https://www.icareinfo.info/.Accessed Jan. 5, 2016.
  15. Oh SM, Yu YL, Choi HI, Kim KW (2012) Implementation and evaluation of nutrition education programs focusing on increasing vegetables, fruits and dairy foods consumption for preschool children. Korean J Community Nutr 17: 517-529. https://doi.org/10.5720/kjcn.2012.17.5.517
  16. Park NY, Choi YS (2008) Nutritional status of school lunch-supported elementary school children in Gyeongbuk rural area. Korean J Nutr 41: 341-352.
  17. Shim JE, Yoon JH, Lee KW, Kwon SY (2009) Evaluation of dietary intake of Korean school-aged children from low-income families by comparing with the Korean food guide: Analysis of the data from the 2001 national health and nutrition survey. Korean J Nutr 42: 691-701. https://doi.org/10.4163/kjn.2009.42.8.691
  18. Suh HJ, Rho SH (2013) Children-youths and parent's selection criteria of community children' center. Korean J Youth Studies 20: 167-189.
  19. Yang JH (2010) The effectiveness of after-school program in practical arts education on the change of disabled children toward dietary attitude. J of Elementary Education 23: 163-182.

Cited by

  1. 전라북도와 경기도 일부지역 아동·청소년의 한식 섭취 증진을 위한 한식 식생활 교육 프로그램 요구도 분석 vol.27, pp.special, 2016, https://doi.org/10.7856/kjcls.2016.27.s.609
  2. The Effect of Occupational Stress on Turnover Intention by Employee of Children Catering Service: Focused on the Mediating Effect of Sense of Calling vol.24, pp.10, 2018, https://doi.org/10.20878/cshr.2018.24.10.005
  3. 취약계층 아동 대상 식생활 교육의 효과성 평가 vol.32, pp.5, 2016, https://doi.org/10.9799/ksfan.2019.32.5.522