긴급한 미생물학적 위해평가 시 데이터 갭 보완 방안에 대한 의견

Compensation Measure for Data Gap in Urgent Microbial Risk Assessment

  • 이수민 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 윤요한 (숙명여자대학교 식품영양학과)
  • Lee, Soomin (Department of Food and Nutrition, Sookmyung Women's University) ;
  • Yoon, Yohan (Department of Food and Nutrition, Sookmyung Women's University)
  • 발행 : 2016.05.31

초록

키워드

참고문헌

  1. 박아름. 2013. 즉석섭취 샐러드에서 Staphylococcus aureus 노출평가를 위한 수학적 모델의 개발. 석사학위논문. 숙명여자대학교.
  2. 식품의약품안전처. 2011. 위해평가 지침서.
  3. 식품의약품안전처. 2013. 치즈류에서의 오염지표세균 및 식중독세균에 대한 위해평가.
  4. 윤요한. 2010. 예측미생물학의 기본 개념과 활용, 식품과학과 산업, 한국식품과학회, 43: 70-74.
  5. 한국보건사회연구원. 2010. 식품 위해성 평가방안 연구.
  6. FDA (Food and Drug Administration): DRAFT Qualitative Risk Assessment Risk of Activity/Food Combinations for Activities (Outside the Farm Definition) Conducted in a Facility Co-Located on a Farm.
  7. Lee, H., Kim, K., Choi, K.-H., and Yoon, Y. 2015. Quantitative microbial risk assessment for Staphylococcus aureus in natural and processed cheese in Korea. J. Dairy Sci., 9: 5931-5945.
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  9. USFDA-CFSAN(Center for Food Safety and Applied Nutrition). 2002. Initiation and conduct of all 'major' risk assessments within a risk analysis framework.